Lyt til artiklen:

Træpille-krisen forværres af kraftværkerne

00:00
Hastighed: ???x
03:46

Abonnementsartikel

Krisen på markedet for træpiller når nye højder i disse dage. Priserne stiger voldsomt, og nu begynder importørerne at frygte, at markedet løber tør til vinter.

Det vil efterlade langt over 100.000 husstande i Danmark - primært på landet - i en situation, hvor de risikerer at stå uden varme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Baggrunden for den katastrofale situation er fortrinsvis krigen i Ukraine, der betyder, at der er sat en stopper for import af træpiller fra Rusland, som i 2020 udgjorde 12,4 procent af den samlede import fra udlandet.

Årets energi-gyser: Stiger prisen på træpiller igen?

Se også:

Årets energi-gyser: Stiger prisen på træpiller igen?

Men manglen på træpiller for private husstande bliver yderligere forstærket af det enorme forbrug af træpiller som danske kraft- og varmeværker de senere år har stået for.

En stor skurk

Siden værkerne i stor stil begyndte af udfase sorte energikilder, er mange gået over til at fyre med træpiller. Og det falder i disse dage mange for brystet.

- En stor skurk i det her er kraft- og varmeværkerne. Det burde simpelthen ikke være tilladt, at de bruger træpiller. Det er en ressourcetung alternativ brændsel, og de burde tvinges til at bruge billigere alternativ brændsel, siger Jens Mogensen, direktør i KSM Stoker, som i de sidste 20 år har produceret pille- og stokerfyr.

- Det er helt forkert, at et stort værk bruger flere lastbilfuld træpiller om dagen. Det hører ingen steder hjemme. Det er en alt for dyr grøn energi, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemet er ifølge Jens Mogensen, at træpiller kræver langt mere energi at fremstille i modsætning til for eksempel flis.

- Det vil give meget mere mening, hvis de bruger flis i stedet for. Og det vil være billigere for forbrugerne. Det er en skævvridning af markedet, at værkerne støvsuger markedet for træpiller, siger han.

rich-media-4
Langt over 100.000 danske husstande risikerer at stå overfor en vinter med mangel på træpiller. Foto: Colourbox.

Største forbrugere

Hvis man kigger på tallene fra de senere år, står det også klart, at kraft- og varmeværkerne er langt de største forbrugere af træpiller i Danmark. Statistik fra Energistyrelsen fortæller, at værkerne i 2020 stod for 63 procent af det samlede træpilleforbrug i Danmark, men private husstande aftog 32 procent af markedet.

Problemet med kraft- og varmeværkernes forbrug af træpiller er da også blevet bemærket af Associationen Dansk Biobrændsel, ADB, der er en brancheforening for en række af Danmarks største importører af biomasse.

Også her peger man på kraft- og varmeværkerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til TV 2 siger formanden for ADB, Henrik Nørbo Mosegaard, at en mulighed kan være at pålægge kraftvarmeværker at fyre med kul i stedet for træpiller. Men det vil være svært at administrere, siger han.

Overvejer indgreb

Ifølge Energistyrelsen var der I 2020 ifølge energiproducenttællingen et træpilleforbrug på 1,71 millioner ton i omkring 80 større og mindre kedelanlæg og kraftvarmeanlæg.

Det samlede forbrug af træpiller på anlæggene er fordelt med ca. 1.596.000 ton til kraftvarmeproduktion og ca. 114.000 ton til varmeproduktion på fjernvarmeværker.

Klima-, Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen bekræfter, at man i regeringen er opmærksom på situationen.

Til TV 2 siger han, at løsningen muligvis kan være at frigive paller med træpiller fra kraftværkernes lagre til privat brug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Noget af det, som Energistyrelsen kigger på lige nu, er, om man på en eller anden måde kan frigive nogle af de lagre, der ligger i de store værker, så almindelige individuelle kunder kan bruge dem, siger han til TV 2.

Kilde: Det danske træpillemarked 2020 - Energistyrelsen (Ea Energianalyse for Energistyrelsen - 8. november 2021)