Lyt til artiklen:

Fokus på biodiversitet

00:00
Hastighed: ???x
02:22

De danske havecentre sætter fokus på biodiversiteten, når de fejrer Havens Dag den anden søndag i september.

Langt de fleste planter bidrager til øget biodiversitet. Det ved biologerne en masse om.

I de danske havecentre ved gartneren en masse om planternes trivsel, og når det kombineres med biologernes viden om insektvenlige planter, så vil en række planter bidrage ekstra meget til øget biodiversitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De danske planteskoler og havecentre har samlet en række planter i nyttige lister, som deles ud i forbindelse med årets Havens Dag. Det er 31. år med Havens dag, som i år falder d. 11. september.

Det skriver Danske Havecentre i en pressemeddelelse.

Plantelisterne er inddelt, så du kan finde insektvenlige planter året rundt.

Eksempelvis vil de første vinterblomstrende løg invitere bier på nektar og pollen en lun dag i januar, haslerne vil blomstre fra marts - april, bærmisplen fra april - maj, lind i juni, roser fra juni - september, fuchsia helt frem til oktober, og hedelyng, der fortsætter til november.

Tre nyttige lister

Udover listen med træer, buske og slyngplanter, kan du også drage nytte af listen med insektvenlige løg og knolde, enårige planter og insektvenlige stauder. Listerne indeholder i alt 109 planter, så det er nemt at komponere bedet, som gør en forskel for de manglende insekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Listerne indeholder træer, der giver haven karakter, store buske og slyngplanter, der frodigt vokser til, men også 47 forskellige stauder, som formår at blomstrer fra februar - oktober. I vintermånederne bidrager løg- og knoldplanter som erantis, vintergækker og krokus til de tidligste insekter.

Råd til at fremme biodiversiteten i haven

Se også:

Råd til at fremme biodiversiteten i haven

Blandt de enårige planter kan nævnes tallerkensmækker, som blomstrer fra juli - oktober.

En god årstid til at plante nyt

Efterårets lune havejord giver de nye planter mulighed for bedre at etablere sig. Når du planter om efteråret, så tyvstarter du sådan set den kommende sæson, for planterne vil allerede deres første år vise, hvor flotte de bliver.

Du skal altid vande i forbindelse med plantningen af nye planter, men efterårets nedbør mindsker behovet for at vedligeholdelsesvande - og samler du regnvand i en tønde, så kan du i de tørre perioder nemt fordele det opsamlede vand til planterne.

Selvom havens farver indikerer, at året går på hæld, så er efterårets arbejde i haven altid godt for både krop og sjæl.