Lyt til artiklen:

Hesteflokke græsser i forskningens navn

00:00
Hastighed: ???x
03:34

Abonnementsartikel

To flokke af små og hårdføre heste er blevet sat ud for at græsse ved Klitmøller i Thy og Husby Klitplantage nordvest for Holstebro som en del af et stort forskningsprojekt - og det skal de gøre året rundt.

Det oplyser Naturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskningsprojektet har til formål at skabe mere naturlig dynamik og forbedre forholdene for en lang række lys- og varmekrævende planter, insekter og krybdyr.

Ligeledes skal forskningsprojektet også give ny viden om græsningens effekt på både landskab, dyr og områdets friluftsliv.

Naturstyrelsen har mange års erfaring med helårsgræsning, men med det her projekt bliver der nu taget et spadestik dybere, udtaler vicedirektør hos Naturstyrelsen, Signe Nepper Larsen.

- Vi ved, at mange insekter og eksempelvis markfirben har brug for bare sandflader til at søge føde, solbade og lægge æg. Her bliver det spændende at følge naturens udvikling og hestenes færden, siger Signe Nepper Larsen og fortsætter:

- Denne viden skal også bruges i forvaltningen af de kommende natunationalparker og andre steder, hvor vi har lysåben natur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Hestene blev sat ud i august. Foto: Naturstyrelsen.

Hestene, der er af racen konik, exmoor og shetland, skal græsse i naturområdet Trøjborg syd for Klitmøller i Thy i et samarbejde med Nationalpark Thy og Thisted Kommune.

Derudover skal hestene i Husby Plantage ved Holstebro græsse sammen med en flok stude af racen skotsk højlandskvæg.

Naturen i de to udvalgte områder har stort potentiale for forbedring, og derfor blev de udvalgt til projektet. Uden naturforvaltning med eksempelvis græsning er klitnaturen i fare for at gro til høje græsser og invasive arter såsom rynket rose, også kaldet hybenrose.

Et projekt på to ben

Projektet er støttet af 15. Juni Fonden, og det bliver ledet af Naturstyrelsen. Derudover kommer også en ekspertgruppe fra Aarhus Universitet til at følge hesteflokkenes færden.

En del af dyrene er som et led i forskningsprojektet udstyret med GPS, sådan at forskerne kan afkode deres adfærd og få information om dyrenes placering i naturområderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På et senere tidspunkt bliver nogle af dyrene også udstyret med et lille kamera, hvorefter forskerne efterfølgende skal bearbejde og analyserer dets informationer.

I den forbindelse skal de blandt andet undersøge dyrenes fødevalg og flokadfærd. Hestene tilhører private forpagtere og vil begge steder blive tilset dagligt.

Sjældne markfirben skal på hotel

Se også:

Sjældne markfirben skal på hotel

Derudover bliver det også undersøgt, hvilket betydning helårsgræssende dyr kan have for områdets friluftsliv.

Derfor er det vigtigt, at projektet står på to ben, fortæller leder af ekspertgruppen, som skal følge hestene, og professor i biologi ved Aarhus Universitet, Signe Normand.

- For ligesom vi har brug for mere viden om påvirkningen af næringsfattig natur ved helårsgræsning, har vi også brug for at blive klogere på, hvordan indhegnede områder med græssende dyr kan fungere parallelt med friluftsliv, siger hun og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har oplevet en god og konstruktiv dialog med lokale borgere, foreninger og besøgende i de to områder, og det er vigtigt for os fortsat at sikre en god adgang til den unikke danske klitnatur.

Forskningsprojektet foregår parallelt med processen omkring projektering og etablering af Naturnationalpark Husby Klitplantage.

I forbindelse med udarbejdelse af projektforlaget for naturnationalparken vil der blive taget stilling til, hvordan det aktuelle græsningsprojekt skal indgå i den kommende naturnationalparkplan.

Perioden for græsningsprojektet løber frem til 2026 med løbende evaluering.