Lyt til artiklen:

Millionpuljer til beskyttelse af drikkevand åbner

00:00
Hastighed: ???x
02:43

Abonnementsartikel

Nu bliver der bedre muligheder for at beskytte landets drikkevand mod forurening. I dag, torsdag, åbner de to tilskudspuljer under drikkevandsfonden for ansøgninger.

Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med den ene af tilskudspuljerne kan kommuner og vandforsyninger søge penge til at beskytte jorden over grundvandsmagasinerne.

Pengene kan blandt andet gå til at opkøbe jord, så der eksempelvis kan rejses skov eller etableres lysåben natur. På den måde forhindrer man, at der bliver brugt sprøjtemidler på arealerne og beskytter således grundvandet mod forurening.

Der kan også gives tilskud til at betale landmænd for ikke at bruge sprøjtemidler. Med penge fra drikkevandsfonden bliver regningen til de danske vandforbrugere mindre, da det i de fleste tilfælde ellers ville være dem, der skulle betale for indsatsen.

- Vores drikkevand er en livsvigtig, men også sårbar naturressource. Der skal ikke være tvivl om, at vi har en politisk opgave i at sikre, at vi også i fremtiden har noget af verdens reneste drikkevand, så de næste generationer får glæde af det. Derfor er jeg glad for, at vi sammen med aftalepartierne for første gang nogensinde afsatte 170 mio. kroner over de næste fire år på sidste års finanslov til den nye drikkevandsfond. Og en del af de penge kommer nu ud og gør gavn for det danske drikkevand og miljøet og for danskerne, siger miljøminister Lea Wermelin.

Det er kommuner og vandforsyninger, der har såkaldte strategisk vigtige drikkevandsområder, som bliver prioriteret blandt ansøgerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vil sige steder, hvor der kan opstå problemer med at skaffe rent vand til borgerne, hvis grundvand bliver forurenet - fx på mindre øer, hvor der ikke er et alternativt indvindingsområde tæt på.

Den anden pulje, der åbner, giver private lodsejere, vandforsyninger og kommuner mulighed for at søge penge til at få lukket såkaldte spøgelsesbrønde og -boringer.

Det er brønde og boringer, der ikke bruges længere. Mange af dem er ikke lukket forsvarligt, hvilket betyder, at der er risiko for, at eksempelvis sprøjtemidler eller andre forurenende stoffer kan sive ned til grundvandet. Her bliver tilskuddene fordelt efter først-til-mølle-princippet.

- Vi skal ikke have åbne ubenyttede brønde og boringer til at stå rundt om i landet. De kan desværre være en kilde til forurening af vores drikkevand. Nu giver vi en økonomisk håndsrækning, så der kan skrues op for tempoet med at lukke dem forsvarligt i hele landet, siger miljøminister Lea Wermelin.

Begge puljer forventes at lukke for ansøgninger den 14. oktober 2022 og ansøgerne forventes at få besked om, at de får penge til deres projekter senest den 31. december 2022.