Lyt til artiklen:

Prisen på træpiller går amok - forhandlere stopper for salg

00:00
Hastighed: ???x
02:25

Abonnementsartikel

De sidste dages voldsomme efterspørgsel på træpiller har for alvor fået priser til at eksplodere.

I starten af året kunne en palle træpiller købes for omkring 2.000 kroner. For en uge siden var prisen steget til 4.700 kroner, og i dag - den 2. september 2022 - ligger prisen lige under 7.000 kroner for en palle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og så skal man formentlig prise sig heldig, hvis man kan købe.

Nogle forhandlere er begyndt at lukke for salget. Det gælder for eksempel en af de store forhandlere, Stampemøllen, hvor man bliver mødt med følgende besked, hvis man ønsker at bestille:

"Kære kunde

På grund af voldsom efterspørgsel, har vi set os nødsaget til at lukke for salget af træpiller i en periode.

Vi beklager de gener det måtte medføre".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Træpille-krisen forværres af kraftværkerne

Se også:

Træpille-krisen forværres af kraftværkerne

Pille-skurken

En del af skylden for manglen på træpiller er krigen i Ukraine, der har skåret omkring 12 procent af markedet, men herhjemme er en af synderne også kraft- og varmeværkerne, der står for omkring 63 procent af det samlede forbrug.

Det har da også fået en del til at reagere. Blandt andet producent af pillefyr, Jens Mogensen, KSM Stoker, der til Fritidsmarkedet siger:

- En stor skurk i det her er kraft- og varmeværkerne. Det burde simpelthen ikke være tilladt, at de bruger træpiller. Det er en ressourcetung alternativ brændsel, og de burde tvinges til at bruge billigere alternativ brændsel, siger Jens Mogensen, direktør i KSM Stoker, som i de sidste 20 år har produceret pille- og stokerfyr.

- Det er helt forkert, at et stort værk bruger flere lastbilfuld træpiller om dagen. Det hører ingen steder hjemme. Det er en alt for dyr grøn energi, siger han.

Ifølge Energistyrelsen var der i 2020 ifølge energiproducenttællingen et træpilleforbrug på 1,71 millioner ton i omkring 80 større og mindre kedelanlæg og kraftvarmeanlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det samlede forbrug af træpiller på anlæggene er fordelt med ca. 1.596.000 ton til kraftvarmeproduktion og ca. 114.000 ton til varmeproduktion på fjernvarmeværker.

Klima-, Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen bekræfter, at man i regeringen er opmærksom på situationen.

Til TV 2 siger han, at løsningen muligvis kan være at frigive paller med træpiller fra kraftværkernes lagre til privat brug.