Lyt til artiklen:

Elektrisk zero-turn med robot-muligheder

00:00
Hastighed: ???x
02:12

Abonnementsartikel

Eldrevne parkmaskiner har stor fremgang. Når de så ydermere kan køres manuelt, med fjernstyring eller arbejde fuldstændigt som en GPS-styret robot, er fordelene til at få øje på.

Derfor regner Brørup Traktor- & Maskincenter også med, at der vil være stor interesse for den nye zero-turn klipper, der for første gang vises i Danmark, når der er Maskiner under Broen den 24 - 25 august.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Manuel, fjernstyret eller GPS-styret "robot"

Den spændende klipper med navnet FJDZ SmartCut 42P er helt overordnet set en eldrevet zero-turn græsklipper med et 42 tommer klippebord med trinløs elektrisk indstilling af klippehøjden fra 3 - 12 cm højde. Men som noget helt unikt kan den både betjenes manuelt, fjernstyret indenfor en afstand af 800 meter eller køre som en GPS-styret robotklipper.

Klippekapaciteten er opgivet til cirka 2,5 hektar med 11 km/t på en enkelt opladning (6,79 kWh batterikapacitet). Er der behov for mere, sætter man ganske enkelt et nyt batteri på plads og arbejder videre.

I robot-mode anvender klipperen et FJD GPS-baseret autostyringssystem, som oprindeligt er udviklet til landbruget. Når først arealet og eventuelle forhindringer er definerede ved simpelthen manuelt at køre på maskinen rundt om arealet og mulige forhindringer, er systemet selv i stand til at "tilrettelægge" sine arbejdsopgaver med mindst muligt overlap og spildtid.
Skulle der undervejs i arbejdet dukke mennesker dyr eller måske en bold op, så stopper maskinen automatisk, indtil forhindringen forsvinder.

Smart

- Jeg synes, det er smart, siger Svend Aage Jensen fra Brørup Traktor- & Maskincenter, der er begejstret for den nye klipper.

- Forestil dig en servicemedarbejder, der kører ud til for eksempel en fodboldbane, sætter klipperen i gang med arbejdet for så selv at gå en runde med buskrydderen, tømme skraldespande og tilse de tekniske anlæg, mens græsset samtidigt bliver klippet af den ubemandede klipper. Det er da smart".