Lyt til artiklen:

Fødevarestyrelsen advarer om spisesvampens dobbeltgænger

00:00
Hastighed: ???x
01:33

Abonnementsartikel

For de ihærdige svampejægere er efteråret højsæson for at sanke skovbundens svampe - men inden fangsten ender på spisebordet, er det vigtigt at sikre sig, om der nu også er tale om spisesvampe.

Sidste år modtog Giftlinjen 920 opkald, og det er en markant stigning i forhold til 2018, hvor antallet af opkald var 763.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ud af de 920 opkald sidste år havde 52 symptomer på forgiftning. Ti blev kategoriseret som direkte livstruende.

Med andre ord kan svampene have langt alvorligere følger end maveonde, forklarer kontorchef hos Fødevarestyrelsen Henrik Dammand i en pressemeddelelse.

- De farligste svampe, som eksempelvis grøn fluesvamp, er livsfarlige og kan skade organerne. I de mildere tilfælde slipper man med opkast og diarré, siger Henrik Dammand og fortsætter:

- De såkaldte dobbeltgængersvampe gør svampebestemmelse til en svær kunst, da det kan være ganske få kendetegn, som adskiller en giftig svamp fra en spisesvamp.

Få hjælp hos Giftlinjen

Den grønne fluesvamp er én af de særdeles giftige såkaldte dobbeltgængersvampe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fluesvampen skaber især problemer for herboende sydøstasiater, som forveksler den med posesvampen, som er en udbredt spisesvamp i Sydøstasien.

Derfor er Fødevarestyrelsens opfordring klar:

  • Spis kun de svampe, du kender et hundrede procent, og som du med sikkerhed ved er anerkendte spisesvampe.
  • Tag et billede af de svampe, du vil tilberede, og få hjælp hos Giftlinjen til at identificere svampen, hvis du senere får symptomer på forgiftning.
  • Og når du har tilberedt dine svampe, så start med at spise en lille portion. Hvis den viser sig at være giftig, så har du begrænset skaden.

Læs mere om spisesvampe og deres giftige dobbeltgængere her