Lyt til artiklen:

En alpaka står aldrig alene

00:00
Hastighed: ???x
03:45

Abonnementsartikel

Lidt uden for Varde står en mindre gård, klædt i røde mursten, som ved første øjekast ikke skiller sig nærmere ud, lige indtil blikket falder på gårdens græssende husdyr.

Her står ikke færre end 78 alpakaer fordelt rundt på ejendommen, som Fritidsmarkedet er taget ud for at besøge. Enkelte står i haven, mens størstedelen af flokken befinder sig på en tre hektar stor græsmark bag et læhegn af store, gamle træer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stedet hedder Virkelyst og er en af landets professionelle alpakafarme, som der i alt er en håndfuld af. Farmen og dyrene er ejet af ægteparret Kasper og Camilla Kristiansen, som for ni år siden ikke havde en eneste alpaka.

Men det ændrede sig i 2013. Her købte parret deres første dyr gennem Den Blå Avis. Samme år meldte de sig ind i Dansk Lama og Alapacaforening, hvor Kasper Kristiansen nu er næstformand.

Et årligt show

Foreningen går tilbage til 1988, hvor den blev stiftet som en lamaforening. Det ændrede sig ved årtusindskiftet, hvor alpakaen kom til og nu fylder mest.

I dag har Dansk Lama og Alpacaforening 93 medlemmer på tværs af landet, hvilket er det højeste antal hidtil.

Næstformand Kasper Kristiansen fortæller, at det især er i de seneste fire år, at der er kommet nye medlemmer til foreningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nogle af medlemmerne går op i uld, andre avl, og så er der alt derimellem, herunder træning, samvær, pasning og pleje af dyrene.

rich-media-3
Næstformand for Dansk Lama og Alpacaforening, Kasper Kristiansen. Foto: Tina Camilla Moesgaard.

- Foreningen er også et socialt sted, hvor man kan mødes til en god snak, og hvor vi kan lære af hinandens fejl og af de gode ting, vi går og gør, fortæller næstformanden og fortsætter:

- Men rigtig mange har også alpakaer, fordi det er et fantastisk dyr. Ligesom folk har heste, geder, høns eller får, så har man også alpakaer, fordi de kan noget med mennesker.

Størstedelen af foreningens medlemmer har dyrene på hobbyplan. Men der er også enkelte professionelle imellem, som blandt andet beskæftiger sig med gåture, uld og avl.

Derudover har Dansk Lama og Alpacaforening for andet år i træk afholdt et show, som svarer til et dyrskue for alpakaer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Første show blev afholdt på Sjælland sidste år, og det andet blev i år afholdt i Jylland i foråret.

Som noget helt nyt afholder foreningen også en træningsdag på forhindringsbane. Det finder sted til oktober i år.

- Det er med tanken at kunne bruge sin alpaka til mere, hvor du kan arbejde sammen med dit dyr, fortæller Kasper Kristiansen.

Flokdyr

Kommende alpaka-ejere kan også bruge foreningen til at få vejledning, ligesom der også er mulighed for at deltage i kurser og ERFA-dage med udveksling af faglig viden.

I den forbindelser er der særligt et vilkår, der er det absolut vigtigste at overholde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alpakaer og lamaer er flokdyr, og to er ikke en flok. Tre er minimum, og så skal de være af samme køn. Det giver mest ro, fortæller næstformanden.

Han har nu fundet vej om på den anden side af læhegnet til en mindre fold med fem alpakaer. Om lidt skal de på arbejde, når nogle besøgende skal ud og gå tur med alpakaerne.

En af de vante gangere er Asterix, en brun alpaka med hvide aftegninger. Alpakaen stikker sit hoved nysgerrigt frem.

rich-media-6
Vallakken Asterix er vant til at gå tur med farmens gæster. Foto: Tina Camilla Moesgaard.

Derefter forsvinder den med et sultent blik i retning mod Kasper Kristiansen, som i den ene hånd står med en skovl fyldt op til randen med foderpiller.

- Alpakaer er for alle og enhver, og i bund og grund kan man godt have tre alpakaer gående på forholdsvis lidt udeplads. Selvfølgelig ikke på en parcelhusgrund, men ude på landet, siger Kasper Kristiansen og afslutter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alpakaer er ikke krævende pasningsmæssigt, og så er de forholdsvis nabovenlige.