Lyt til artiklen:

Hver fjerde dansker overvejer at energioptimere boligen

00:00
Hastighed: ???x
02:37

Abonnementsartikel

Hver fjerde dansker overvejer tiltag, der kan gøre deres bolig mere energivenlig, viser en undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for forsikringsselskabet Gjensidige og energiselskabet NRGi.

Og der er store besparelser at hente på sigt ved eksempelvis at skrotte oliefyret til fordel for en varmepumpe, fortæller byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi, Bo Halm Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig giver tiltagene en grønnere og mere komfortabel bolig, lyder det fra energikonsulenten.

- I den nuværende situation vil det for mange danskere kunne betale sig at energiforbedre boligen med eksempelvis efterisolering eller nye vinduer, siger Bo Halm Andersen og fortsætter:

- Der kan være tusindvis af kroner at spare årligt, og det betyder, at tiltagene ret hurtigt kan tjene sig hjem igen. Og så er det bestemt værd at tage med, at mange vil opleve, at komforten bliver forbedret ved eksempelvis at fjerne kuldebroer og trækgener.

Skader fra dyr og fugt

Såfremt boligen ikke er tilstrækkeligt isoleret eller opvarmet, kan det også give større problemer på sigt, fortæller direktør for Skade i Gjensidige, Henrik Sagild.

- Selvom mange nok tænker, at energioptimering primært giver besparelser på opvarmning og strøm, så kan det også være med til at forhindre mange skader på boligen, siger direktøren og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er desværre vores oplevelse, at det ikke bliver prioriteret særligt højt, og det risikerer at give problemer fra eksempelvis utætte vinduer og døre samt gamle installationer.

Blandt andet ser Gjensidige fugtskader med råd og svamp fra vand og kold luft, der trænger ind, skadedyr, der får let adgang til at lave skader på boligen, og løbende slitage, der ifølge forsikringsselskabet kunne være undgået, hvis der var sørget for at energioptimere i tide.

Mulighed for tilskud

Dette efterår åbner Bygningspuljen igen, der giver tilskud til energiforbedringer via Energistyrelsen.

Pengene bliver uddelt efter først til mølle-princippet, og da kassen plejer at blive tømt efter få dage, kan det være en god idé at forberede sin ansøgning, så man er klar til at trykke på send-knappen, når puljen åbner, lyder rådet fra Bo Halm Pedersen.

- Der er mange incitamenter lige nu til at få energiforbedret boligen, men i en tid, hvor privatøkonomien i forvejen er presset, bør man undersøge de gunstige tilskudsmuligheder gennem Bygningspuljen og gerne i så god tid som muligt, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at få tilskud skal der foreligge et gyldigt energimærke med startdato for mærkningen fra 1. oktober 2012 og frem, hvis der søges om tilskud til andet eller mere end konvertering til varmepumpe.