Lyt til artiklen:

Fugleinfluenza breder sig lige nu blandt fuglevildt i naturen

00:00
Hastighed: ???x
02:54

Abonnementsartikel

Fødevarestyrelsen har fundet fugleinfluenza blandt vilde fasaner ved både Herlufmagle og Ruds Vedby på Sjælland. Dermed er der risiko for, at jægere og andre, der har deres gang i naturen, slæber den alvorlige virus med hjem til enten deres egne eller andres fjerkræ. Hvis danske erhvervsbesætninger rammes skal dyr i tusindvis aflives af myndighederne. Til skade for både dyrevelfærd og samfundsøkonomien. Sygdommen er kun sjældent set hos mennesker, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Netop på den del af Sjælland ligger flere store kalkunfarme. Her måtte Fødevarestyrelsen sammen med Beredskabsstyrelsen en af de første dage i januar 2022 rykke ud og aflive 60.000 kalkuner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dyr i smittede besætninger aflives både for at forhindre smittespredning og for at undgå unødig lidelse. Samtidig lukker dansk eksport til lande uden for EU, når først Danmark erklærer fugleinfluenzaudbrud.

Hobbyhøns

Opfordringen fra veterinær udviklingschef i Fødevarestyrelsen, Sten Mortensen er da også helt klar:

- Alle, der har kontakt med både hobbyhøns og professionel fjerkræavl, skal tænke sig om, når de har været i naturen - enten på en gåtur, på jagt eller har håndteret fasaner til udsætning. Fordi der er stor risiko for, at de kan slæbe smitten med ind i hønsegården eller produktionshallen. Sker det, kan udgifterne til myndighedernes aflivning af f.eks. høns, ænder og kalkuner, desinfektion af bygninger og tabet af eksportindtægter tælles i millioner af kroner, siger Sten Mortensen.

Statens Serum Institut, der undersøger de døde fugle for Fødevarestyrelsen, kan se, at den virusstamme, der lige nu findes i de vilde fugle, bed sig fast hen over sommeren og ikke som vanligt forsvandt samtidig med fugletrækkene ud af landet i foråret.

Dermed er der god grund til at følge Fødevarestyrelsens råd til at undgå fugleinfluenza:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hold dit fjerkræ under tag eller overdækning f.eks. net eller tråd

- Skift fodtøj inden du går ind i hønsegården

- Giv dit fjerkræ foder og vand under tag, så vilde fugle ikke kan komme til det.

Tip Fødevarestyrelsen

Hvis du finder døde eller syge fugle i naturen, må du meget gerne tippe os om dit fund via app'en 'FugleinfluenzaTip', så vi kan følge udviklingen i sygdommen.

Fødevarestyrelsen er specielt interesseret i tip om:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Flere døde fasaner, ænder, gæs, svaner eller måger på ét sted.

- Enkelte døde rovfugle og kragefugle.

Fødevarestyrelsen vurderer alle tip. Men vi tager ikke ud og henter alle døde fugle, f.eks. hvis vi allerede ved, at der er fugleinfluenza i et område. Hvis du får mistanke om fugleinfluenza i dine dyr, det kan f.eks. være høj dødelighed og luftvejssymptomer, skal du kontakte en dyrlæge.