Lyt til artiklen:

Sådan anskaffer danskerne hunde

00:00
Hastighed: ???x
02:51

Kontakten til sælgerne af hundene bliver i over 50 procent af tilfældene etableret via hjemmeside og sociale medier, viser undersøgelsen.

En gruppe forskere fra Københavns og Aarhus Universitet er gået sammen og har gennem forskellige kilder dannet et overblik over, hvor de danske hunde kommer fra.

Det oplyser Dyrenes Beskyttelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I den forbindelser bliver der givet et bud på den aktuelle hundeimport i Danmark og på udviklingstendenserne.

Flest køber privat

I løbet af en periode på omkring ti år viste det sig, at over 90 procent af de danske hunde er købt i private hjem eller hos avlere, hvorimod tre procent kommer fra et internat.

Derudover er kontakten til sælgerne i over 50 procent af tilfældene etableret via hjemmesider og sociale medier.

Dyrlæge advarer: Kastanjer er livsfarlige for din hund

Se også:

Dyrlæge advarer: Kastanjer er livsfarlige for din hund

For de hunde der bliver købt i danske hjem, er det dog ikke garanti for, at de også er avlet der, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

I den forbindelse gør dyreværnsorganisationen opmærksom på, at ulovligt importerede hunde i nogle tilfælde også bliver videresolgt gennem private hjem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For fem procent af hundene viste det sig, at de var blevet importeret fra udlandet ifølge ejerens viden.

Ikke alle ser moren fysisk

Ligeledes fremgår det af undersøgelsen, at 30 procent af køberne ikke fysisk havde set moderen til deres hund.

Af den grund anbefaler Dyrenes Beskyttelse altid at se hvalpens mor i dens hjem for at få en idé om deres velfærd og generelle trivsel.

- At købe hvalpe på parkeringspladser, rastepladser og andre suspekte steder skal få en alarmklokke til at ringe hos køberne, siger dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse, Yvonne Johansen.

Stigende import af hvalpe

Når det kommer til annoncer, var der et nogenlunde konstant marked i perioden 2018-2021 på nær i 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En del forklaringen kan være, at størstedelen af de annoncerede hunde kommer fra udlandet, og at det ikke var muligt at importere dem, da grænserne blev lukket i en periode.

Udviklingen peger desuden på en stigende import af hvalpe, som i 2021 omfattede syv procent af de hvalpe, som blev registreret i Dansk Hunderegister.

Men tallet kan ifølge Dyrenes Beskyttelse vise sig at være højere.

Nikotinforgiftning hos hunde er et stigende problem

Se også:

Nikotinforgiftning hos hunde er et stigende problem

- Vi ser desværre, at de importerede hvalpe ofte lider af flere sygdomme og mentale udfordringer, end hvalpe der er opdrættet i Danmark, siger dyreværnschef Yvonne Johansen.

Derfor er det vigtigt at være kritisk ved anskaffelse af en hundehvalp, påpeger dyreværnschefen og henviser til at indhente viden på tjekhvalpen.dk, klartilhund.dk og på hundesmiley.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Derudover vil regler for salg af hunde på internettet hjælpe betydeligt, men på nuværende tidspunkt er der ingen lovgivning for salg af hundehvalpe via internetsider, afslutter dyreværnschefen.

Gode råd, hvis du planlægger at købe hund

Se også:

Gode råd, hvis du planlægger at købe hund

Trods stigningen af importerede hvalpe, så bliver langt størstedelen af danske hvalpe stadig avlet fra private hjem eller avlere, oplyser Dyrenes Beskyttelse.