Lyt til artiklen:

Allan fyrer med elefantgræs i pillefyret - og det virker

00:00
Hastighed: ???x
03:46

Abonnementsartikel

For over syv år siden fik Allan Aabling fra Skærbæk i Sønderjylland en idé. Han ville finde et alternativ til de mange tons træpiller, hans fyr slugte hvert år.

Jagten på alternativet gik ind, og via nettet fandt Allan Aabling et firma i Tyskland, der kunne levere små elefantgræs-planter. Og så gik det stærkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi plantede de første planter i april måned i 2015. Nu bor vi jo lidt vest på, så jeg var spændt på, om planterne kunne klare det miljø, vi har herude med salt i luften. Men jeg må sige, at de har opfyldt alle de ønsker, vi havde til dem. Jeg er blevet selvforsynende med både fyringsmateriale og strøelse til hestene, fortæller Allan Aabling.

rich-media-3
Elefantgræs kan ifølge Allan Aabling nemt dyrkes både økologisk og konventionelt. Foto: Bo Andersen.

100 procent selvforsynende

I dag har Allan Aabling fire hektar tilplantet med elefantgræs. Der går 10.000 planter til en hektar, og han er i dag 100 procent selvforsynende med brændsel til sit pillefyr.

Hertil kommer, at elefantgræsset ud over at være glimrende som brændsel, også er fortrinligt som strøelse i hestestalden.

Bæredygtige træpiller fra Canada

Se også:

Bæredygtige træpiller fra Canada

- Før i tiden brugte jeg cirka 25.000 kr. om året i 2015-priser på træpiller. Jeg mener, at det var omkring 12 - 14 tons om året. Så alt i alt har det levet fuldstændigt op til det, som vi gerne ville, og jeg må indrømme, at jeg er glad for at jeg ikke skal ud at købe træpiller lige nu, siger han.

Ifølge Allan Aabling kan alle med et stykke jord komme i gang med den effektive plante.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-6
Allan Aabling har investeret i et pillefyr af mærket ETA for at få den optimale afbrænding af elefantgræsset. Foto: Bo Andersen.

- Alle, som har lidt jord, kan gøre det her, især fordi, at elefantgræsset er så nemt at have med at gøre. Efter at den er plantet, skal den renholdes de næste to år. Og jeg har endda efterhånden fundet ud af, at det er nok med et enkelt år, så kan man bare høste på den de næste 20 år. Og det skal ikke bruge gødning, fortæller Allan Aabling.

- Man kan dyrke den økologisk ved at strigle det første år, men man kan også dyrke det konventionelt, og der skal man bare bruge samme sprøjtemidler, som man bruger til majs. Den eneste udgift, jeg har nu, er til en majshøster og en vogn. Det tager cirka 20 - 25 minutter at høste, og så ligger det hjemme i laden klar til brug. Det indeholder cirka 8 - 10 procent vand, siger han og tilføjer.

- I dag har jeg egentlig gratis varme, for det her elefantgræs, det skal du kun plante én gang Så kan du høste de næste 20 år uden at tilføre gødning. Og en hektar giver nok brændsel nok til opvarmning af en bolig på 175 kvadratmeter.

rich-media-7
Efter høst er det klippede elefantgræs klar til pillefyret - eller hesteboksen. Foto: Bo Andersen.

Ikke lovligt for alle

Det er selvfølgelig ikke alle pillefyr, der kan - eller må - håndtere elefantgræsset. For Allan Aablings vedkommende valgte han at investere i et nyt fyr, der er godkendt til at fyre med alternativ brændsel.

- Pillefyret er et ETA-fyr. Det er købt gennem en lokal smed, men hovedfirmaet ligger i Odense. Fyret er specielt på den måde, at det slet ikke pausefyrer, så det bruger ikke unødvendige piller, når der ikke er behov for det, siger han og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det her anlæg, tænker man ikke over til dagligt. Det er der bare. Og det er rigtigt dejligt, at man kan være sikker på, at det bare kører, især når man har fuldtidsjob ved siden af.

ETA-pillefyret står i en længe, hvor det er koblet til en stor silo. Fem meter længere henne i bygningen ligger elefantgræsset i en kæmpe stor bunke, så det er nemt med en minilæsser at fylde siloen op med græsset.

Allan Aabling siger, at mange andre fyr også kan køre med elefantgræs. Men hvis man har et mindre fyr med beholder og snegl, så skal man en omrører, så elefantgræsset ikke kiler sig fast i beholderen.

- Men det kan godt lade sig gøre, understreger han.