Lyt til artiklen:

Når hunden hoster: Kennelhoste kommer med kulden

00:00
Hastighed: ???x
03:58

Abonnementsartikel

Efteråret er over os, nattefrosten er lige om hjørnet, og det varme tøj findes frem fra sine gemmer. De firbenede bedstevenner mærker også, når kulden kommer tilbage fra forlænget sommerferie. Det betyder, at hundeejere skal være ekstra opmærksomme.

Det skrive Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stik imod betegnelsen rammer "kennelhoste" ikke kun hunde, der bor i kenneler. Alle hunde kan blive smittet. Det er en fællesbetegnelse for hoste hos hunde, der skyldes virus- og bakterieinfektioner, der giver betændelse i hundens luftveje. Sygdommen er meget smitsom, men selvom det kan virke voldsomt, når hunden får hosteanfald, er kennelhoste normalt ikke farlig.

Ubehageligt, men ofte ikke farligt

Symptomer på kennelhoste er først og fremmest en begyndende tør hoste. Hosten vil sidenhen tage til, og kender man ikke sygdommen, kan man blive nervøs for, om hunden har fået noget galt i halsen. Hosteanfaldene kan ende i opkast og manglende appetit, men selvom kennelhoste er ubehageligt, så er det som regel ikke farligt for hunden. Det hjælper dog at forkæle hunden med lidt ekstra varme og omsorg. Særligt unge, ældre og svage hunde kan blive hårdt ramt af kennelhoste. Hvis din hund får feber eller bliver alt for plaget af sin hosten, så konsultér en dyrlæge.

Kennelhoste er meget smitsom. Én syg hund på en kennel starter derfor let en smittekæde, så alle hundene begynder at hoste - deraf sygdommens navn. Ender I hos dyrlægen, er det derfor meget vigtigt at holde hunden væk fra andre hunde i venteværelset. Lad eventuelt hunden blive i bilen eller vent udenfor med afstand til forbipasserende, indtil det er jeres tur.

Prøv en digital konsultation

Mange dyrlæger tilbyder digitale konsultationer, hvor du kan tale med en dyrlæge om din hunds helbred. Er du i tvivl om din hund skal tilses fysisk af en dyrlæge, kan det være smart at tage en digital konsultation først. Måske slipper du så for at tage hunden hen til dyrlægen og mindsker derved også risikoen for at din hund smitter andre.

Forebyg kennelhoste

Der er en række forholdsregler, du kan tage, hvis du vil forebygge kennelhoste. Sygdommen er som nævnt meget smitsom og spredes via direkte kontakt eller dråber, for eksempel ved hoste og nys. Derfor kan du i denne tid med faldende temperaturer være ekstra opmærksom, når du er et sted, hvor mange hunde samles, eksempelvis i en hundeskov, til træning, til udstillinger og så videre. Undlad fx at lade din hund drikke af fælles vandskåle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der findes vacciner mod kennelhoste, som kan være en god idé, hvis du og hunden ofte færdes på steder med mange andre hunde. Tal med din dyrlæge om mulighederne, så kan I finde den rigtige løsning til jeres behov.

Gode råd ved kennelhoste

Alle hunde kan blive ramt af kennelhoste. Agria Dyreforsikring har følgende råd til hundeejere:

Den store risiko for smitte betyder, at man bør holde sin hund isoleret fra andre hunde, når den har kennelhoste. Lad den blive hjemme fra vanlige aktiviteter som Hundetræning.

Gå med hunden i snor og luft den steder, hvor der er lille risiko for et hundemøde. Er den blevet smittet med bakterien Bordetella Bronchoseptika, så kan den smitte i op til tre måneder, mens kennelhoste fra virus smitter i væsentlig kortere tid. Ikke desto mindre, så er det vigtigt at holde afstand, så I ikke spreder kennelhosten til andre hunde.

Det er en god idé med korte gåture i snor under sygdomsperioden, så hunden kan komme sig så hurtigt som muligt. Lad den slappe af hjemme i varmen i stedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hold øje med hundens temperatur. Hvis den får feber, så tag kontakt til dyrlægen. Hundens normaltemperatur ligger mellem 37,5-39. I nogle tilfælde vil dyrlægen udskrive medicin, der mindsker hundens gener og fremskynder helingsprocessen.

Blødgør eventuelt hundens mad, så det glider lettere ned.