Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Vi kender ikke boligens energimærke
Det er langt fra alle danskere, der har styr på deres boligs energimærke. Det konkluderer en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige og NRGi, hvor 55 procent af danskerne svarer, at de ikke ved, hvilket energimærke deres bolig har.
Dermed har hovedparten af danskerne heller ikke et overblik over, hvor god energimæssigt stand deres hjem er i, og det kan blive en dyr affære i en tid, hvor el- og varmeregningerne har nået et rekordhøjt niveau. Det fortæller byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi Bo Halm Andersen.
- Når du kender dit energimærke, vil du ikke bare få kendskab til det forventede energiforbrug og de udgifter, der forbundet med at bo i boligen. Du vil også blive bevidst om, hvorvidt der er behov for at energiforbedre boligen. Og i en tid med skyhøje energipriser kan det betale sig at kigge nærmere på, om du kan forbedre den energimæssige stand af din bolig til gavn for både privatøkonomien og klimaet, siger Bo Halm Andersen.
Energimærkerapporten vil typisk foreslå områder, hvor man med fordel kan sætte ind og beskrive, hvor lang tilbagebetalingstid, man kan forvente, og hvad man vil spare i forhold til økonomi og CO2.
- Hvis du overvejer energirenovering, vil det ofte være isolering af hulmure, tagrum, nye vinduer eller udskiftning af varmekilde, som giver de største besparelser og det bedste grundlag for at rykke et eller flere energimærker op ad skalaen. Det er dog ikke altid, at en energirenovering vil resultere i en forbedring af energimærket, men det vil altid være med til at nedsætte boligens udgift til opvarmning og udledning af CO2, siger Bo Halm Andersen.
Overvurderer egen bolig
Ifølge en undersøgelse fra Dansk Byggeri fra 2019 er der en tendens til, at danske boligejere overvurderer boligens energimæssige stand. Mange tror, at deres bolig er mere energivenlig, end den reelt er - og det kan have konsekvenser.
- Det kan altid betale sig at have et godt kendskab til sin bolig, så man kan forebygge skader og undgå, at mindre renoveringer vokser sig store. Vi oplever desværre, at mange boliger får fugtskader eller svamp, fordi der ikke bliver taget hånd om boligens skavanker. Sådanne situationer kan undgås, hvis man har overblikket gennem sit energimærke og dermed kan få udbedret de ting, der måtte være i tide. Det vil også blive betydeligt billigere i det lange løb, siger Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige.
Undersøgelsen er foretaget blandt 1.032 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af Kantar Gallup for Gjensidige og NRGi i august og september 2022.