Lyt til artiklen:

Halmfyret er igen rødglødende

00:00
Hastighed: ???x
03:51

Abonnementsartikel

Mens rigtig mange af landets boligejere i disse dage går rundt og frygter den næste el- eller varmeregning, så er der et par mindre grupper, der roligt kan læne sig tilbage.

Det er de heldige/dygtige, som i god tid har installeret solceller eller bygget en vindmølle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og så er der en gruppe, som ikke så mange kender til; nemlig boligejere, der har investeret i et halmfyr.

Og det har givet sved på panden hos Danmarks - formentlig - eneste producent af halmfyr, Alcon Alheat, som ligger i Låsby ved Aarhus.

- Vi startede op lige før sommerferien, og da kunne vi godt mærke, at nu rykker det. Men det var som om, at folk efter sommerferien fandt ud af, at nu skulle man ud at købe træpiller. Så vågnede de op, og da medierne så begyndte at skrive om, at der muligvis blev mangel på træpiller, så begyndte folk jo at hamstre- fortæller Lars Smidt, Alcon Alheat.

rich-media-2
Siden energikrisen for alvor brød ud, har Lars Smidt haft travlt ved telefonen. Foto: Bo Andersen.

Glødende telefoner

Som mange, ikke mindst ejere af træpillefyr, ved, så steg priserne efterfølgende med voldsom fart, og i dag er træpiller en mangelvare mange steder. Ikke mindst på grund af krigen i Ukraine, men også fordi, at en del fjernvarmeværker bruger en voldsom mængde af de eftertragtede piller.

Og det fik for alvor telefonerne til at gløde hos Alcon.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kan huske, at den ene dag tog jeg hjem klokken 17.00, og jeg manglede stadigvæk at kontakte en masse kunder, der havde ringet i løbet af dagen, og som jeg ikke havde haft tid til at besvare, siger Lars Smidt.

- Jeg lavede ikke andet end at tale i telefon hele dagen.

Billig energiform

En stor del af henvendelserne var fra ejere af træpillefyr og olie- eller gasfyr, som forsøgte at finde alternative energiløsninger. Og det var typisk ejere af landejendomme med lidt mere end bare et stuehus.

Fordelen ved et halmfyr er, at halm for mange på landet er en råvare, der er nem at få fat i - eller ligefrem dyrke selv. Prisen ligger langt under, hvad andre energiformer koster, men ulempen er så, at det kræver lidt plads, og der er arbejde forbundet med fyringen.

- Vores halmfyr spænder fra fyr, der kører med Morten Korch-baller på 12-14 kilo op til mini bigballer på omkring 180 kilo eller rundballer op til en diameter på 140 centimeter, siger Lars Smidt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med de største fyr kan vi nemt opvarme boliger med op til 800 kvadratmeter, og de mindste er til huse på omkring 150 til 200 kvadratmeter.

rich-media-5
Alcon Alheat har investeret mange penge i at få godkendt deres halmfyr. Pressefoto.

Fuldt ud lovligt

I modsætning til, hvad mange tror, så er det ikke ulovligt at have et halmfyr. Markedet har været trægt i mange år på grund af nemmere alternativer, men hos Alcon hang man på og investerede, så firmaet i dag formentlig er det eneste, der kan levere et godkendt halmfyr, der lever op til alle miljøkrav.

- Det fantastiske er, at vi har udviklet dette her produkt og brugt mange penge på det. Det har ind imellem været svært at sælge, men lige nu er halmfyret virkelig et eftertragtet produkt, hvis man har adgang til halm, Og det er der mange på landet, der har, fortæller en glad Lars Smidt.

- Det er dejligt at have en energiform, der er så billig at fyre med, og har man et halmfyr, er man uafhængig af alt muligt andet. Her ved man, at bare man har halm, så er alt godt.

Ny kunder

Energikrisen har også kastet uventede nye kunder af sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har fået nye kunder, som vi ikke helt har ramt før. Det er planteavlere, som typisk har bygninger med maskiner og så videre. Og de har fundet ud af, at om vinteren, der varmer man jo boligen op med halmfyret, men om sommeren, så kan man også bruge det til tørring. De har ofte tidligere brugt olie til korntørring eller til at tørre frøgræs, siger Lars Smidt og tilføjer:

- Dermed bruger man jo også halmfyret erhvervsmæssigt, hvilket jo betyder, at fyret indgår i regnskaberne med afskrivning og så videre.