Lyt til artiklen:

Her kan kommunens borgere bevare deres træer for eftertiden

00:00
Hastighed: ???x
01:59

Abonnementsartikel

Borgere i Hjørring Kommune har nu muligheden for at få beskyttet et eller flere træer, de holder særligt meget af, for eftertiden.

Det oplyser den nordjyske kommune, som har startet en kampagne, hvor private kan få tinglyst deres træer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kampagnen skal være med til at fremme biodiversiteten i Hjørring Kommune og forskønne lokalområdet ved at bevare de gamle træer.

- Det er helt frivilligt, om man vil have tinglyst et eller flere træer på sin ejendom. Kommunen står for udgiften til tinglysningen, så nemmere bliver det næsten ikke, skriver Hjørring Kommune på deres hjemmeside.

Bevaringsværdigt eller ej?

Processen indebærer først og fremmest at tage et billede af det eller de bevaringsværdige træer suppleret med en beskrivelse med viden om træet samt en begrundelse for, hvorfor træet skal bevares.

Det kan være, hvis træet sætter et flot præg på lokalområdet, er værdifuldt i form af dets størrelse, alder og udseende eller har en speciel historie for lokalområdet eksempelvis.

Ca. 7.000 hektar urørt skov på vej

Se også:

Ca. 7.000 hektar urørt skov på vej

Billede, beskrivelse, begrundelse samt adresse og matrikelnummer skal derefter stå på en ansøgning til kommunen, som herefter vil vurdere, om træet eller træerne lever op til kriterierne for at være bevaringsværdigt. Desuden skal træet stå i Hjørring Kommune.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Biolog i Hjørring Kommune Laus Gro-Nielsen fortæller til lokalmediet LigeHer.nu, at kommunen ser en tendens til, at mange gamle træer bliver fældet, fordi folk måske synes, at de fylder og skygger for meget.

- Det er imidlertid bekymrende, at træerne forsvinder - ikke mindst herinde i byen. Men det kan også være et karakteristiske kastanjetræ midt på en gårdsplads ude på landet, siger biolog Laus Gro-Nielsen og fortsætter:

Hesteflokke græsser i forskningens navn

Se også:

Hesteflokke græsser i forskningens navn

- Vi håber med det her, at flere vil interessere sig for at bevare de gamle træer, som er meget vigtige for vores natur.

Derudover fastslår biologen over for lokalmediet, at kommunen afviser af tinglyse træer, som står i skel.