Lyt til artiklen:

Grøn energi sætter ny rekord i 2022

00:00
Hastighed: ???x
01:55

Abonnementsartikel

Ved udgangen af september har solceller og vindmøller produceret 15,3 TWh mod 12,4 TWh sidste år. Det svarer til 3,8 millioner husstandes årlige forbrug af strøm.

Det viser en opgørelse fra Green Power Denmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er godt i gang med at vriste os fri af de fossile brændsler til produktion af el. Denne rekord vil ikke holde længe. Med de planer, der allerede er vedtaget, vil vi få langt mere energi fra vind og sol i de kommende år, siger Kristine Grunnet, afdelingschef i Green Power Denmark.

Overgår sidste rekord

Det er særligt solenergi, der vokser i kraft af en række nye store anlæg på marker. På ni måneder har solcellerne produceret 1,9 TWh og allerede klart overgået sidste års rekord på 1,4 TWh.

Vindmøllerne har også leveret mere end begge de to foregående år. Det skyldes både, at det har været mere blæsende, og at den 600 MW store havmøllepark Kriegers Flak ud for Møn for første gang bidrager med produktion hele året.

Stigende interesse for husstandsvindmøller

Se også:

Stigende interesse for husstandsvindmøller

- Der er stor forskel på produktionen i enkelte måneder. I august var vinden svag, og elpriserne ramte flere gange et niveau omkring otte kroner pr. kWh. Den anden undtagelse fra et generelt godt vindår var marts, der til gengæld var usædvanligt solrig, siger Kristine Grunnet.

Det samlede danske elforbrug var sidste år på 36,7 TWh. Det er inklusiv de 3-4 procent, der uundgåeligt bliver tabt under transporten i elnettet, fordi elledninger udvikler varme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forbruget af strøm ventes at blive mere end fordoblet frem mod 2030 i takt med elektrificeringen af Danmark. Grøn strøm erstatter i stigende grad fossile brændsler til opvarmning, transport og produktion.