Lyt til artiklen:

Sæson for fugletræk: Sådan får du dem i kikkerten

00:00
Hastighed: ???x
03:01

Abonnementsartikel

Mængden af fugle er langt mere massiv om efteråret end om foråret, da trækkene på denne årstid både består af de gamle fugle og alle ungfuglene fra sommerens kuld.

Men der er nogle steder, tidspunkter og forhold, der er bedre end andre, hvis håbet er at få de helt store fugletræk i kikkerten, fremgår det af en guide fra Dansk Ornitologisk Forening

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Find flaskehalsene

Som udgangspunkt er det muligt at se trækfugle alle vegne i træksæsonen, men der er nogle såkaldte flaskehalse, som mange trækfugle skal passere igennem.

Det er steder med en pynt, et næs, en tip, en odde eller en anden form for spidst stykke land, der rager ud i havet.

Lige gode er alle spidserne på landkortet imidlertid ikke. Et godt træksted er kendetegnet ved, at pynter og udhæng vender i fuglenes trækretning. Om efteråret er det mod syd, vest eller bedst sydvest.

Nyt website skal gøre danskerne til fuglekendere

Se også:

Nyt website skal gøre danskerne til fuglekendere

Trækfuglene følger deres indre kompas, som peger mod sydvest om efteråret, hvilket er grunden til, at de i større stil er at få øje på i de geografiske flaskehalse.

Når fugle på deres vej mod sydvest når en kyst, følger de den, indtil de når en spids, hvor de ikke har andre muligheder end at flyve over havet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vind og vejr

Blæser vinden den forkerte vej ved et godt træksted, er det ikke sikkert, de fugleflokkene kommer forbi. Vejret er nemlig mindst lige så afgørende for at se et stort fugletræk som selve udkigsstedet.

En god vindretning skubber alle de trækfugle, der flyver inde i landet ud mod kysten. Det leder til, at fuglene følger kysten og dermed ender ved den nærmeste odde eller pynt mod syd, vest eller sydvest.

Der behøver ikke at være høj sol og skyfrit for at se trækfuglene - derimod kan det være lettere at få øje på fuglene med skyer i baggrunden i stedet for blå himmel.

En alpaka står aldrig alene

Se også:

En alpaka står aldrig alene

Regn er til gengæld ikke godt vejr for fugletræk, da regnvejr kan gøre, at trækket går lidt i dvale, mens mange af trækfuglene sidder og venter. Efter en periode med regn og rusk kan fugletrækket omvendt blive rigtig godt.

Det sker, fordi fuglene har hobet sig op, og med et klart, lettere køligt og vindstille efterårsvejr, kommer de flyvende i store antal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Varmere temperaturer kan desuden gøre, at fuglene bremser lidt op, hvorved trækket kan gå lidt i pause. Modsat kan en periode med ekstra kulde sætte skub i dem. Dog er det omvendt om foråret.

Kom ud i rette tid

Derudover er det om at komme ud, før solen står op, da det er ved solopgang, at de første småfugle begynder at komme på vingerne, hvorefter trækket vil ebbe ud ved middagstid.

Er det rovfuglene, der trækker, kræver det til gengæld, at luften lige skal varme op, så der kommer gang i termikken, før de flyver afsted.

19.000 ulve lever i 27 EU-lande

Se også:

19.000 ulve lever i 27 EU-lande

Rovfugletrækket begynder cirka klokken ti og strækker sig ud på eftermiddagen. Jo kortere dagene bliver, jo længere bliver trækket strakt ud på eftermiddagen.

Efterårstrækket ligger cirka i perioden 20. august til 15. november.