Lyt til artiklen:

Tester nye måde at behandle hunde med slidgigt

00:00
Hastighed: ???x
03:57

Abonnementsartikel

Kan en trykfølsom måtte gøre det lettere at opdage og vurdere graden af slidgigt hos hunde, der viser symptomer?

Professor James Miles har sammen med sin forskergruppe ved Københavns Universitet undersøgt nye metoder til at diagnosticere og behandle slidgigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har de blandt andet gjort ved at sammenligne raske og syge hunde. Forskningsprojektet er støttet af Agria Dyreforsikrings Forskningsfond.

Forskergruppen fra Københavns Universitet ønskede at afprøve nye og mere pålidelige metoder til at diagnosticere og behandle slidgigt.

De sammenlignede raske og syge hundes bevægelsesmønstre ved at lade hundene gå på en trykfølsom måtte og filme deres bevægelser.

Forskerne testede også effektiviteten af præparaterne Tramadol og Gabapentin som et supplement til non-steroid, antiinflammatorisk behandling.

Til sidst undersøgte de, om fem biomarkører fra en blodprøve kunne sortere raske hunde fra hundene med slidgigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trykfølsom måtte skal afsløre slidgigt

- Vi har blandt andet brugt videooptagelser og en trykmåtte, som hundene skulle gå på for at måle effekter undervejs i projektet, siger James Miles, professor ved Københavns Universitet.

Forskerne fandt, at den trykfølsomme måtte var en pålidelig og effektiv metode til at måle hundes gang. Det viste sig dog at være svært for systemet at skelne mellem de raske og de syge hunde. Det gjorde sig især gældende, hvis en hund enten var gigtpåvirket i flere kropsdele, eller kun var påvirket i meget mild grad. Målingerne baseret på videooptagelser viste de samme resultater.

Smertebehandling uden steroider

Traditionel behandling af slidgigt hos hunde består af vægtkontrol, træningskontrol og brug af non-steroide, antiinflammatoriske lægemidler. Hunde med kroniske smerter får yderligere medicinsk behandling.

I projektet blev hunde med slidgigt undersøgt igen efter fire ugers behandling med Gabapentin eller Tramadol, udover den sædvanlige anti-inflammatoriske behandling. Ved denne behandling viste hundene med slidgigt forbedrede bevægelser.

- Ingen af stofferne så ud til at forårsage lever- eller nyreproblemer i vores undersøgelse, men der var en høj forekomst af andre bivirkninger såsom kvalme, træthed og desorientering, svarende til dem, der er rapporteret hos mennesker, siger James Miles.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blodprøver kan give tidlig diagnose

Forskningsgruppen analyserede også fem blodbiomarkører for at undersøge muligheden for at give en tidlig diagnose. Nogle parametre i blodet tyder på, at inflammation eller omsætning af brusk eller knogle kan tjene som objektive markører for slidgigt.

På længere sigt kan en simpel blodprøve hjælpe dyrlæger med at måle forbedringer eller forringelser. En tidlig diagnose giver også mulighed for hurtig behandling, der kan bremse udviklingen af sygdommen.

I sin endelige rapport skriver forskergruppen fra Københavns Universitet, at det stadig er en udfordring at få en pålidelig diagnose af mild halthed hos hunde med slidgigt. Det på trods af moderne værktøjer som den trykfølsomme måtte.

20 procent lider af slidgigt

Hele 20 procent af alle voksne hunde lider af slidgigt, men forekomsten varierer meget mellem forskellige racer og kropsstørrelse.

Større, tunge hunde rammes i højere grad. Halvdelen af alle overvægtige labrador retrievere får for eksempel slidgigt i hoften allerede i en alder af seks år og har en gennemsnits levetid, der er to år kortere sammenlignet med labradorer, der holder vægten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Slidgigt er en uhelbredelig sygdom, der forringer hundens livskvalitet og kan give så svære smerter, at man kan blive nødt til at aflive den.

- Mange ældre hunde lider af slidgigt og lever med smerter. Dette forskningsprojekt kan bidrage til at øge hundens livskvalitet. Vi er begejstrede over de lovende resultater, der kan føre til nye metoder til tidlig diagnosticering og mere skånsom smertebehandling. Det kan forhåbentlig give vores hunde et bedre og længere liv sammen med deres mennesker, siger Tine Stabell, Direktør hos Agria Dyreforsikring.