Lyt til artiklen:

Stuehuset får mere opmærksomhed

00:00
Hastighed: ???x
03:52

Abonnementsartikel

-Som arkitekt er det sjovere at arbejde ude på landet. Et ordentligt stuehus må gerne fylde 300-500 kvadratmeter. Så er der plads til familiefesterne, og proportionerne passer med de øvrige bygninger på ejendommen.

Sådan lyder det fra arkitekt Øjvind Andersen, indehaver af Arkitektladen i Ribe, som har tegnet mere end 600 stuehuse og landejendomme. Han er selv rundet af landbokulturen og ved derfor, at det går op og ned med økonomien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Det mærker vi også, men som regel er der jo gerne mindst én driftsgren, hvor der er gang i den, selv om tiderne måske er hårde i resten af erhvervet. Lige nu er det mit indtryk, at mælkebønderne klarer sig godt, mens svinebønderne er mere pressede. Vi oplever også tit, at en landmand får tegnet et stuehus og har tegningerne liggende i skuffen, indtil der er penge til at realisere det, siger Øjvind Andersen.

rich-media-2
Stuehuset eller hovedbygningen har stor signalværdi. Arkivfoto: Rasmus Dalsgaard.

Kræver en god bolig

Han kan mærke, at der i dag er mere fokus på kvaliteten af stuehuset, og at det er værd at investere i et nyt, energivenligt hus, der ikke kræver samme vedligehold som et ældre stuehus.

-Før var fokus nok mere på driftsbygningerne ud fra holdningen, at "det er jo landbruget, vi skal leve af". Men hvis kvinderne fra "Landmand søger kærlighed" skal lokkes ud på landet, vil de også have noget ordentligt at bo i. Sådan har de unge landmænd det jo også selv. De er skolet helt anderledes i dag, siger Øjvind Andersen.

Stor signalværdi

Mikkel Henriksen, medindehaver af Nybolig Landbrug Gørtz, Jespersen & Henriksen i Sorø, nikker genkendende til, at stuehuset er en vigtig faktor, når et landbrug skal sælges, eller når den unge landmand skal flytte sammen med sin partner og bo på landet.

-Stuehuset eller hovedbygningen har stor signalværdi. Det er jo heller ikke tilfældigt, at vi gerne sætter stuehuset på forsiden af salgsopstillingen, selv om driftsbygningerne måske har den største værdi. Landmanden vil nok se mest på bygningerne og jorden, men jeg er sikker på, at han inderst inde også gerne vil have et stuehus eller hovedbygning, der viser, at her er der styr på det, siger Mikkel Henriksen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Få mere værdi

Både arkitekt og ejendomsmægler har oplevet, at det kan øge ejendommens værdi, hvis gamle eller uhensigtsmæssigt placerede bygninger rives ned. Øjvind Andersen siger:

-I gamle dage byggede man altid, så staldene lå og værnede for vestenvinden. Derfor er der ingen sol i gårdspladsen eller haven. Og så er der ellers bygget driftsbygninger på kryds og tværs efterfølgende. Lad os genskabe den trelængede gård og så eksempelvis lægge maskinhallen lidt væk fra selve gården. Den opgave vil jeg rigtig gerne have.

Hos Nybolig Landbrug ser Mikkel Henriksen ofte eksempler på landbrugsejendomme, hvor bygningerne er placeret anderledes, end man ville gøre, hvis de blev opført i dag.

-Hvis vi er tæt på vandet, er staldene ofte placeret for at give læ, men de tager samtidig udsigten fra stuehuset. Derfor sker det ikke sjældent, at en ny ejer, måske en fritidslandmand, får revet nogle af driftsbygningerne ned og til gengæld får udsigt ud over vandet. Det er en investering, som virkelig kan løfte ejendommens værdi, hvis den primært er til boligformål.

Natur og udsigt tæller med

Direktør Henning Forsberg, Nybolig Landbrug, har noteret sig, at herlighedsværdier som natur og udsigt er kommet mere i fokus de senere år. Især når det er folk fra byen, som vælger at flytte på landet - enten i eksisterende stuehus eller nybyggeri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-At bygge nyt koster mange penge, men i det samlede billede - ikke mindst i lyset af de aktuelle energipriser - kan det være en overvejelse værd. Også når man medregner de penge og den tid, man ellers skal bruge på et holde et ældre hus i god stand, påpeger Henning Forsberg.