Lyt til artiklen:

Husejere energiforbedrer på livet løs

00:00
Hastighed: ???x
03:13

Abonnementsartikel

De danske husejere har gjort meget for at gøre deres bolig klar til de kolde måneder.

Hver fjerde danske husejer har allerede energiforbedret boligen det seneste år, og mere end hver tredje danske husejer overvejer at gøre det i det kommende år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viser en ny undersøgelse foretaget via Norstats panel for Energistyrelsen.

Og hvad er det så, husejerne især har energiforbedret? 48 procent af dem, der har energirenoveret, svarer, at de har skiftet vinduerne i deres bolig. 24 procent har renoveret taget, mens 20 procent har skiftet opvarmningsform for eksempel ved at skifte gasfyret ud med en varmepumpe eller fjernvarme.

- Det er positivt at så mange husejere energiforbedrer deres bolig. Energiforbedringer bidrager nemlig til et lavere energiforbrug. Over tid kommer det den enkelte husejer til gode i form af lavere energiregninger. Men det kommer også samfundet til gode, da et lavere energiforbrug bidrager til, at den danske energiforsyning ikke kommer under pres, siger Stine Leth Rasmussen, der er vicedirektør hos Energistyrelsen.

I undersøgelsen er de danske husejere også blevet spurgt om, hvad der motiverer dem til at foretage energiforbedringer af deres bolig.

Og her er udsigten til at spare penge topscorer med hele 78 procent. De danske husejere motiveres dog også af at reducere Danmarks afhængighed af energi fra Rusland (35 procent) og bidrage til, at Danmarks energiforsyning ikke kommer under pres (29 procent).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gennemgå dit hjem

Har man ikke mulighed for eller ønsker om at lave større investeringer i sin bolig, kan mere simple tiltag også nedbringe energiforbruget.

For eksempel kan man med fordel gå sin bolig igennem for utætheder.

Dårlig isolering, såvel som utætheder, kan gøre det svært at holde på varmen i sin bolig. Og med fortsat risiko for høje energipriser, kan det hurtigt blive dyrt. Derfor opfordrer vi til, at man gør sin bolig klar til vinteren ved at gennemgå den systematisk for efterisoleringsmuligheder og utætheder, siger Stine Leth Rasmussen.

På Energistyrelsens hjemmeside SparEnergi.dk finder du en række guides til, hvordan boligen bliver vinterklar. Her finder du også Energistyrelsens råd til at spare på energien. Formålet er at hjælpe bl.a. husejerne med at skære toppen af energiregningen.

Tjek tætheden i dit hus

For husejere er der ofte skjulte potentialer for energioptimering. Derfor er det en god idé at gennemgå huset systematisk efter utætheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tjek vinduer og døre

Det er ikke altid nødvendigt med helt nye vinduer for at spare på energien. På SparEnergi.dk finder du en guide (LINK), så du kan tjekke døre og vinduer og se, hvad du kan gøre i dit hus.

Tjek isoleringen

Et velisoleret hus holder bedre på varmen, og med ekstra isolering bliver huset rarere at være i samtidig med, at man sparer på varmeregningen.

Tjek dit varmeanlæg

Med små justeringer kan du indstille dit varmeanlæg til at blive mere energibesparende. Se mere på SparEnergi.dk eller tal med din servicetekniker.