Lyt til artiklen:

Beskæring uden besvær

00:00
Hastighed: ???x
02:52

Abonnementsartikel

Enhver der har prøvet at beskære et træ ved, at den god beskæresaks er guld værd, da det kan være temmelig belastende for fingre og håndled at gå i lang tid og klippe grene over.

Derfor har den danske importør af diverse haveredskaber til både private og professionelle, TL Outdoor, fået fingrene i en serie af batteridrevne beskæresakse fra det italienske firma Volpi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Volpi er et kendt italiensk firma, som især er kendt for rygsprøjter. Og i de sidste 10 år har de så solgt elektriske beskæresakse, fortæller Thomas Lyø, indehaver af TL Outdoor.

- Det er en god, solid kvalitet, men ikke så dyrt. Det er meget sjældent, at der er noget, der går i stykker. Og er der endelig noget, der skal kigges på, så har vi allieret os med en virksomhed på Fyn, som nu er specialister i at servicere Volpi-saksene, siger han.

rich-media-2
Op til cirka 40 millimeters grentykkelse er intet problem. Foto: Bo Andersen.

Både til private og professionelle

Serien strækker sig fra den mindste model Volpi KV220, der er beregnet til private brugere, til fire professionelle udgaver, modellerne KV310, KV360, KV380 og KV390.

Den mindste model KV 220 kommer som den eneste med integreret batteri, der har en kapacitet på 4,0 ah (ampere) - 28,8 wh (watt timer).

Saksen kan klare grene med en tykkelse på op til 22 millimeter, og der medfølger ladestik, hylster og servicekit. Vægten er på blot 740 gram.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den mindste model har jeg solgt rigtig mange af, formentlig over 1.000 eksemplarer sidste år, siger Thomas Lyø.

rich-media-4
Den knivskarpe saks giver super rene snit. Foto: Bo Andersen.

Avancerede modeller

I den mere professionelle afdeling bliver beskæresaksene mere avancerede.

Spændvidden i grentykkelse, som saksene kan klare, ligger fra cirka 30 til 40 millimeter, og afhængig af model får man features som digitalt display med registreret antal klip, standby-nedlukningsfunktion, progressiv skæremulighed og mulighed for at indstille saksen i tre positioner af grentykkelse.

Endelig kommer de professionelle modeller med et starterkit med olie og fedt og slibesten samt dobbelt batterioplader.

Smøring, smøring, smøring

Ifølge Thomas Lyø holder et enkelt batteri til et par timers arbejde, men hvad der er endnu vigtigere er vedligeholdelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Smøring, smøring, smøring. Det er rigtigt vigtigt, fortæller Thomas Lyø, der har arbejdet i skov- og havebranchen i snart 20 år.

Under arbejdet skal knivene have lidt olie en gang imellem, og cirka efter hver tiende times arbejde, skal man have fedt mellem knivene.

- Man skruer lige boltene af og giver den lidt fedt. Men det er noget alle kan finde ud af, og der ligger en seddel, hvor det beskrives hvordan man gør. Første gang tager det omkring 20 minutter, men derefter er det meget hurtigere, siger Thomas Lyø.