Lyt til artiklen:

Nu skruer vi for alvor ned for varmen

00:00
Hastighed: ???x
03:42

Abonnementsartikel

Danskerne er klar til at trække de tykke striktrøjer over hovedet og tage de uldne sokker på, når de til vinter opholder sig derhjemme. 61 procent af danskerne svarer nemlig, at de forventer at spare mere på varmen dette efterår og den kommende vinter sammenlignet med sidste år.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Norstat for Energistyrelsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi står i en ekstraordinær situation med rekordhøje energipriser og en udfordret forsyningssikkerhed. Det er derfor virkelig godt, at så mange danskere klart tilkendegiver, at de vil spare på varmen hen over vinteren, selvom det sker på en trist baggrund, siger Stine Leth Rasmussen, der er vicedirektør hos Energistyrelsen.

- Men vi skal gerne have endnu flere til at skrue lidt ned på termostaten. Man sparer nemlig omkring 5 procent på varmeforbruget for hver grad, man skruer ned. Og besparelserne har stor betydning. Både for den enkeltes varmeregning, men også for Danmarks energiforsyning. Det er dog vigtigt at holde rumtemperaturen på mindst 18 grader, da man ellers risikerer at få skimmelsvamp i sit hus, forklarer hun.

Det er ikke kun varmen, vi forventer at spare på. 7 ud af 10 danskere angiver i samme undersøgelse, at de forventer at reducere deres elforbrug den kommende vinter sammenlignet med sidste år.

Danskerne er motiverede

I undersøgelsen fortæller 72 procent af danskerne, at de er mere motiverede for at spare på deres elforbrug i dag sammenlignet med for 12 måneder siden. Det er 13 procentpoint højere end i marts 2022, hvor Energistyrelsen lavede en lignende befolkningsundersøgelse.

Danskerne bliver også spurgt ind til, hvad der kan motivere dem til at spare på deres el- og varmeforbrug. Her svarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

80 procent - At spare penge

50 procent - At mindske Danmarks afhængighed af energi fra Rusland

43 procent - At gøre noget godt for klimaet og miljøet

36 procent - At bidrage til at Danmarks energiforsyning ikke kommer under pres

Hele 61 procent svarer desuden i undersøgelsen, at de er villige til at sænke deres el- og varmeforbrug markant, hvis det hjælper til, at vi ikke løber tør for energi i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan se, at danskernes lyst til at spare på energien ikke kun handler om at spare penge. Tallene viser også, at danskerne i stigende grad forstår, at vi er i en kritisk situation, hvor vores energiforsyning er udfordret. Og man vil gerne bidrage til at undgå, at vi risikerer at stå i en situation med strømafbrydelser, siger Stine Leth Rasmussen.

Sådan sænker du energiforbruget

Energistyrelsen har lanceret en række nye, sæsonaktuelle spareråd målrettet danskerne. Formålet med dem er at hjælpe danskerne til at spare på energien over efteråret og vinteren:

Skru ned for varmen

Du sparer 5 % på varmeforbruget, hver gang du skruer én grad ned. Sæt termostaterne ens i alle rum, og hold mindst 18 grader, så der ikke kommer skimmelsvamp.

Brug mindre varmt vand

Du bruger cirka 1/3 af dit varmeforbrug på varmt vand. Spar på varmen ved at tage kortere bade, skrue ned for temperaturen og vaske hænder i koldt vand.

Sluk for unødigt strømforbrug

Strømforbrug er individuelt. Gennemgå strømforbruget derhjemme og vurder, hvor du kan skære i dit forbrug. Måske kan du skifte til LED-pærer, bruge brødristeren i stedet for ovnen eller slukke den gamle kummefryser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sluk for radiatoren, mens du lufter ud

Du kan spare på varmen med gode udluftningsvaner. Luft ud i 5 minutter ad gangen med gennemtræk flere gange om dagen, og skru ned for varmen i god tid inden.