Lyt til artiklen:

Fra skoleprojekt til iværksætterdrøm

00:00
Hastighed: ???x
04:23

Abonnementsartikel

Alle der har prøvet at koble et redskab på en traktor, eller i det hele taget samlet to hydraulikkoblinger, kender til problematikken med at undgå snavs i samlingen, der i værste fald kan skade maskinernes vitale dele.

Flere løsninger til at afhjælpe det problem har igennem tiden været på markedet, og den mest anvendte metode er for det meste endt med klude, eller ingenting.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En nystartet virksomhed ved navn Hydrosafe har netop lanceret deres første patenterede produkt - en lynkobling med gummihætte, der beskytter mod skidt og snavs.

Gummihætten er udformet på en måde, så den skubbes tilbage idet man sætter lynkoblingen i traktoren, og tilsvarende selv skubber sig ud over lynkoblingen igen, når den trækkes ud af traktorens fjernudtag. En beskyttelsesløsning der ikke kræver at man først fjerner en plastikhætte, eller rengør lynkobling før montering.

Gummihætten sidder monteret på et adapterrør, der monteres direkte på hydraulikslangen, og er udformet så den samtidig fungerer som håndtag, det letter montering af hydraulikslangen.

Adapterrøret kan leveres i mange forskellige farver, så man får farveopmærkning af sine hydraulikslanger, og er præget med enten plus eller minus for flowretningsangivelse. Der er også mulighed for at få laserprintet navn eller firmalogo ind på adapterrøret.

Samlet set en tre-i-en løsning, der yder beskyttelse for lynkoblingen og dermed snavs i hydraulikolien, farveopmærkning af hydraulikfunktioner, og et håndtag for lettere montering af hydraulikslangerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Hydraulikhåndtaget kan fåes i mange forskellige farver, og der er mulighed for at få laserprintet navn eller logo på. Foto: Uffe S. Kristensen.
rich-media-4
Det færdige produkt er udviklet og testet på de syv mest gængse traktormærker på det danske marked. Privatfoto: Hydrosafe.

Skoleprojekt

Ideen til det farvede hydraulikhåndtag med gummibeskyttelse, opstod i forbindelse med en skoleopgave på maskinmesterstudiet, for medindehaver Martin Bjerregaard Jensen.

- Jeg havde et fag på maskinmesterskolen, der hedder business og economics, hvor vi skulle lære, hvordan det er at drive virksomhed, hvor vores lærer så anbefalede, at man havde et decideret produkt at starte virksomhed på.

- Jeg var i gruppe med to studerende med landbrugsbaggrund, og efter en brainstorming kom vi frem til at lave en beskyttelsesløsning til hydraulikkoblinger, fortæller Martin Bjerregaard Jensen.

Skoleprojektet var så god en ide, at den deltog i de regionale mesterskaber på Fyn, hvor projektet dog ikke vandt, men gik videre til DM på et wildcard.

Prototype

- Forud for DM tænkte vi at vi nok hellere måtte steppe lidt op, og vi byggede den første prototype ud fra en drivakselsmanchet købt i Biltema. På grund af Corona var konkurrencen online, så vi lavede en demonstrationsvideo med vores prototype på en traktor, og vi vandt så DM, og skulle videre til EM i Grækenland, fortæller Martin Bjerregaard Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En halv time efter sejren til DM, tog Martin fat i sin gymnasiekammerat Rasmus Bahne Hyldal, for han var klar over at han havde brug for en med mere viden om økonomi og det at drive virksomhed.

Det blev ikke til en sejr til, og skoleprojektet fortsatte som sideløbende projekt ved siden af studier og fast arbejde. I februar 2022 fik Martin og Rasmus muligheden for, ved hjælp af Innovationsfonden, at starte fuldtid med Hydrosafe, og har udviklet på hydraulikhåndtaget frem til lanceringen i starten af oktober 2022.

- For at kunne garantere holdbarheden af gummihætten har vi udført forskellige test, hvor vi i en længere periode, har udsat gummihætterne for sollys, olie, frost, syre/base, og så videre.

- Ydermere har de været monteret på redskaber i landbruget, gennem to sæsoner, og fungerer stadig fuldt ud efter hensigten. Gummimaterialet er specifikt valgt ud fra dets egenskaber og evnen til at modstå det hårde landbrugsmiljø.

- Adapterrøret bliver fremstillet af en aluminiumstype med høj styrke samt god korrosionsbestandighed. Efterfølgende bliver det pulverlakeret for at opnå den mest optimale holdbarhed. Malingen som anvendes lever op til alle gældende korrosionskrav til brug i landbrugsmiljøet, fortæller Martin bjerregaard Jensen om det færdige produkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-7
Et udpluk af prototyperne. Yderst til venstre er den første prototype lavet af en drivakselsmanchet, til det færdige produkt længst til højre. Foto: Uffe S. Kristensen.

De to iværksættere bag Hydrosafe består af Martin Bjerregaard Jensen, der er uddannet maskinmester på SIMAC i Svendborg, Rasmus Bahne Hyldal, der er uddannet civilingeniør med kandidat i operation management på Syddansk Universitet. Med i teamet er også Jonas Bøgelund Hansen, der er uddannet multimediedesigner.

Martin står for produktudvikling, mens Rasmus tager sig af økonomi og de er begge fuldtid, mens Jonas er deltid og tager sig af grafik både digitalt og fysisk.