Abonnementsartikel

Farmtrac er et nyt traktormærke, som Danish Agro Machinery importerer til sine danske maskinforretninger og nu præsenterer på Agromek, hvor en eldrevet model er tildelt to nyhedsstjerner.

Importen af Farmtrac omfatter i første omgang en kompakt model med 26 hestekræfter, som sælges i enten en mekanisk eller en hydrostatisk version. Desuden er der den eldrevne søstermodel, Farmtrac FT 25G, som også yder cirka 26 hestekræfter, men er udstyret med to elmotorer til henholdsvis fremdrift og pto.
Denne kompakte, eldrevne traktor er ifølge Jan Pedersen fra Danish Agro Machinery unik og verdens første, serieproducerede eltraktor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kendte komponenter

Jan Pedersen har ansvaret i Danish Agro Machinery for at introducere Farmtrac-brandet på det danske marked, og han har store forventninger til det nye traktormærke. Han forventer stor interesse, og at der kan sælges mange Farmtrac-traktorer - ikke mindst af den eldrevne model.

Farmtrac produceres af firmaet Escorts Kubota Ltd, der er en multinational virksomhed, som Kubota inden for de seneste år har investeret i, så Kubota nu har en ejerandel på mere end 50 procent.

Motorer, transmissioner og andre dele er ifølge Jan Pedersen alle kvalitetskomponenter, der produceres af kendte fabrikker. Og han fortæller, at selskabet bag Farmtrac har store ambitioner om at blive verdens største producent af traktorer under 100 hestekræfter.

Flere end 1000

- Den eldrevne version er ikke et nyt produkt på verdensmarkedet. Der er allerede produceret og solgt flere end 1000 traktorer, så det er en gennemafprøvet maskine, siger Jan Pedersen.

Han tilføjer, at der er solgt rigtig mange i USA, men at den også sælger godt i Europa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Seks timers opladning giver seks timers arbejdstid med normalt arbejde. Pressefoto.

På det danske marked oplever han stor interesse for en grøn traktor med nul emission og nul støj.

- Mange kundegrupper efterspørger en eldrevet traktor, fordi den er grøn, men stadig har mange anvendelsesmuligheder. Det kan for eksempel være i boligselskaber, kommuner, kirkegårde, golfbaner og lignende steder netop på grund af nul-emissionen og at den er lydløs, siger Jan Pedersen.

Stor interesse for el

- Jeg er helt sikker på, at vi får et stort salg af den, ikke kun fordi den er prisbillig, men fordi det er et godt produkt, som vi kan se sælger godt i 68 lande verden over, siger Jan Pedersen.

Foruden det professionelle grønne segment forestiller han sig også et godt salg til for eksempel mindre fritidslandbrug, stutterier og andre ejendomme på landet.

- Jeg ser for mig, at kunderne kan være byfolk, der flytter på landet på grund af livsstilen og har en Tesla i garagen og også ønsker eldrift på en mindre landbrugsmaskine. Lige nu er der krig, og det har måske sat interessen for eldrift kortvarigt i bero, men el er en bølge, som kommer stærkt igen, siger Jan Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er yderligere en fordel ved eldrevne maskiner, at der er meget lave serviceomkostninger.

Om Farmtrac FT 25G

Farmtrac FT 25G er udstyret med et 300 AH litium-batteri med avanceret batteristyring. Batteriet kan oplades 100 procent på seks timer og yder knap 26 hestekræfter ligesom sine dieseldrevne Farmtrac-søstermodeller.

Fuldt opladet klarer den ifølge Jan Pedersen under normale forhold seks timers almindeligt arbejde og fire timers arbejde, hvis pto'en også arbejder.

Opladning til 80 procent klares på 4,5 timer.
Den er forsynet med to elmotorer. Den ene er til fremdrift, og den anden er til pto'en.
Farmtrac FT 25G kan køre 20 kilometer i timen, hvilket er en del hurtigere end mange andre kompakte traktorer.

Den har en tretrins-transmission, og den har hydraulik samt trepunktsophæng med en løftekapacitet på 450 kg i liften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den løfter godt, har en stor oliemængde og en god vægtfordeling, og el betyder, at der ikke er service, fremhæver Jan Pedersen.

Desuden løfter han sløret for, at der er en frontlæsser på vej til den, som vises på Agromek.

Stort program

I første omgang er det den kompakte Farmtrac med cirka 26 hestekræfter, som kommer til Danmark i både en mekanisk, en hydrostatisk og en eldrevet model - alle uden kabine.

Den kompakte dieseldrevne Farmtrac fås i flere størrelser med henholdsvis 20,22, 26 og 30 hestekræfter - og senere kommer der ifølge Jan Pedersen en med 35 hestekræfter, og kabine bliver også en mulighed.

- Det er modellen med 26 hestekræfter, vi vil slå hårdt på. Vi mener, at der er for lille prisforskel på denne model i forhold til modellerne med 20 og 22 hestekræfter. Derfor tager vi kun de små modeller hjem efter ordre, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danish Agro Machinery fik den mekaniske og den hydrostatiske version hjem i juni og har allerede solgt mange, fortæller Jan Pedersen.

Han tilføjer, at programmet af Farmtrac-modeller i Danmark siden vil blive udbygget med både den såkaldte Utility-serie og en Narrow-serie.

Utility-serien fås med 50 og 75 hestekræfter, og det er de næste modeller, som Danish Agro Machinery får til Danmark, og serien vil blive vist på Agromek i den mekaniske udgave.

Alle Farmtrac-modellerne fås med fire forskellige dækmonteringer. Enten landbrugsdæk, industridæk, græsdæk eller special-græsdæk, der er ekstra skånsomme.