Lyt til artiklen:

Danskerne søger desperat efter alternativ opvarmning

00:00
Hastighed: ???x
02:54

Abonnementsartikel

Vinteren banker snart på døren, og mange brugere af naturgas eller oliefyr er mere eller mindre desperate efter at skifte til bedre opvarmningsmuligheder.

Det skriver Pricerunner i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De højere energipriser ses i statistikken hos PriceRunner, hvor interessen for solceller er steget med 250 procent de seneste 12 måneder. (Interessen er målt i antal kliks på produkter i den nævnte kategori.)

Brændeovne og pejse er også steget i popularitet med hele 419 procent, mens højdespringeren er træpiller, træbriketter og brænde, som mange danskere varmer deres boliger op med.

Kategorien er steget voldsomt med 1092 procent flere kliks end samme tid sidste år.

- Det er tydeligt, at mange kigger efter muligheder for at udskifte deres energiforsyning til et mere økonomisk alternativ. Mange kigger også efter vandvarmere, varmepumper og radiatorer - måske kan en udskiftning af ældre modeller betyde færre penge til opvarmning. Vi har sjældent set så stor interesse for netop denne type produkter, siger forbrugeranalytiker hos PriceRunner Katrine Barslev.

Prisstigninger

Udover de tre højdespringere er en række andre kategorier også blevet mere populære i takt med, at priserne på gas og olie er steget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et nærliggende spørgsmål er naturligvis, om priserne er fulgt med opad i takt med, at efterspørgslen er øget.

Det har PriceRunner kigget nærmere på, og den overordnede tendens er, at der er sket prisstigninger på de fleste kategorier.

Især de seneste seks måneder er visse kategorier blevet dyrere, efter at have ligget ganske stabilt i 2020 og 2021.

Træbriketter, træpiller og brænde er blevet mere end dobbelt så dyrt med en gennemsnitlig prisstigning på 179 procent siden oktober 2021 ligesom materialer til isolering er blevet 70 procent dyrere det seneste år.

Solceller er en anden meget populær kategori, som koster mere at anskaffe sig nu sammenlignet med for et år siden. Kategorien er i snit steget med 126 procent de seneste to år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Muligt at spare penge

Nogle populære produkter til opvarmning og forbedring af boliger er dog også faldet i pris det seneste år. Det gælder for eksempel brændeovne og pejse, som i gennemsnit er blevet 17 procent billigere end for et år siden.

Det gælder også varmepumper, som nu koster 23 procent mindre end for et år siden.

- Det kan som altid betale sig at undersøge priserne, inden man panik-køber nyt til boligen. Det er vigtigt at nævne, at der er mange varer på hylderne hos landets butikker, men vi ser, at lagerbeholdningen begynder at mindske for visse produkter, så man skal nok ikke tænke alt for længe, hvis man overvejer at udskifte sin energiforsyning inden vinteren, siger forbrugeranalytiker Katrine Barslev.