Lyt til artiklen:

Godt at vide: Kan tøj tørre ude om vinteren?

00:00
Hastighed: ???x
02:25

Abonnementsartikel

Med de aktuelle høje elpriser er det oplagt at tørre sit vasketøj ude, fremfor i den strømslugende tørretumbler, når der er mulighed for det.

På en lun sommerdag med sol og vind, hvor det blafrende tøj tørrer lynhurtigt på snoren, er der ikke meget at betænke sig på. Til gengæld kan man let komme i tvivl om, hvorvidt det er muligt at tørre tøj ude på en kold efterårs- eller vinterdag.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Men jo, i mange tilfælde kan det sagtens lade sig gøre. For selv om varme og vind hjælper med til at tørre tøj ude, er det luftfugtigheden, der spiller den afgørende rolle i tørreprocessen.

Jo mindre fugt, der er i luften, des nemmere har fugten i det våde tøj ved at fordampe - og vice versa.

rich-media-2
På en kold, klar frostdag er luftfugtigheden typisk så lav, at det snildt kan lade sig gøre at tørre vasketøj ude. Foto: Pixabay.

Tøj kan tørre i frostvejr

Eller sagt på en anden måde: Hvis luftfugtigheden er tilpas lav, kan tøjet godt tørre på en kold dag. Det tager bare længere tid, end det ville have gjort i varmt, blæsende vejr - og endnu længere tid, hvis den kolde dag tilmed er vindstille.

Det er endda muligt at tørre sit vasketøj ude på tørresnoren på en klar frostdag, hvor luftfugtigheden typisk vil være lav.

For øvrigt gør det ikke noget, hvis tøjet undervejs bliver frossent og føles stift. Det kan alligevel godt tørre videre, da iskrystallerne i tøjet ikke behøver at smelte for at fordampe og forsvinde ud i luften. Tøjet bliver blødt igen, når det er tørret helt færdigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tjek fugten i luften

Som nævnt påvirker temperatur- og vindforholdene, hvor lang tid, det tager tøjet at tørre - men hvis luftfugtigheden ikke vil lege med, tørrer tøjet slet ikke eller alt for langsomt.

Kryber mængden af fugt i luften op mod de 100 %, er der ingen idé i at hænge sit vasketøj ud; luftfugtigheden skal helst være under 90 %, før det er umagen værd.

På dage med tåge eller dis, eller på dage, hvor luften føles klam og måske på nippet til at kaste nedbør af sig, er det ret oplagt, at der er tale om en dårlig tørre-ude-dag.

Andre gange kan det være mere tricky at vurdere, men så kan man gå ind på DMI's hjemmeside (www.dmi.dk/malinger-seneste-24-timer) og aflæse den aktuelle luftfugtighed for sit eget område ved hjælp af menuen øverst til højre i skærmbilledet.

Kilder: DMI, Videncentret Bolius, The Weather Network .