Lyt til artiklen:

Sådan får du din bil til at køre længere på literen

00:00
Hastighed: ???x
03:19

Abonnementsartikel

Vejdirektoratet kommer med sparetips til danskerne i december.Følg disse 10 sparetips og kør længere på literen

Sidder bildækkene skævt? Er dæktrykket korrekt? Og hvad er egentlig den mest optimale hastighed set med økonomiske briller? Har man styr på de spørgsmål, så kan det snildt være, at der står en god slat penge på opsparingskontoen, når året er slut.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Energikrise og inflation truer, og danskerne bliver fra alle sider opfordret til at spare på energien. Samtidig er energibesparende tiltag blevet en del af dagligdagen i hjemmet og på både offentlige og private arbejdspladser. Også ude i trafikken kan danskerne med fordel tænke over deres vaner, hvis de vil spare penge og være med til at udnytte el og brændstof bedst muligt.

rich-media-2
Det er faktisk slet ikke så svært at spare, når man kører bil. Her er en række simple råd til, hvordan man undgår at bruge mere brændstof end højst nødvendigt. Grafik: Vejdirektoratet.

Derfor lancerer Vejdirektoratet nu kampagnen "Spar penge på vejen", der indeholder 10 konkrete sparetips til privatbilisterne og 3 råd om erhvervskørsel.

- Det giver rigtig god mening at tænke over sine kørevaner, for mange af os bruger i dag bilen per automatik i stedet for at overveje, om det nu også er nødvendigt at sætte sig bag rattet. Måske kunne man lade bilen stå og hoppe på cyklen ned til købmanden eller til forældremødet? Helt generelt kan mange trafikanter lære at køre mere økonomisk, blive bedre til at læse trafikken og så køre derefter. Man vil på den måde bruge mindre brændstof, og det vil for det første bidrage ganske positivt til ens privatøkonomi, men det vil også gøre en væsentlig forskel i forhold til vores samfunds behov for energi denne vinter, hvor vi oplever ressourceknaphed og stigende energipriser, siger afdelingsleder Andreas Egense, Vejdirektoratet.

En sidegevinst ved at følge de 10 råd i kampagnen er, at brug af mindre brændstof er til gavn for klimaet i form af mindre CO2-udledning.

De 10 råd

Kør jævnt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kom op i gear.

Sænk farten på motorvejen.

Spar på strømmen.

Undgå tomgang.

Tjek dit dæktryk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tjek bilens sporing.

Kør sammen.

Lad bilen stå.

Oplad når det er billigst (el).

Konkrete regnestykker

Størstedelen af de 10 sparetips er rettet mod ejere af benzin- og dieselbiler, da de udgør størstedelen af den danske bilpark. Men flere af rådene er også relevante for elbilsejere, der også er ramt af stigende energipriser og eksempelvis kan spare mange penge ved at oplade bilen, når strømmen er billigst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Generelt vil kampagnens fokus være på de økonomiske besparelser, og alle sparetips er derfor fulgt op af et lille regnestykke, som viser, hvor mange penge der rent faktisk er at vinde ved at følge hver enkelt råd.

- Isoleret set betyder det måske ikke så meget, hvis man slukker for sædevarmen i bilen eller kører med det rette dæktryk. Følger man de 10 sparetips kan besparelsen imidlertid løbe op i flere tusinde kroner om året. Det er nemme penge at spare, uden at det behøver at gå væsentligt ud over ens rejsetid og komfort, siger Andreas Egense.

De 10 sparetips i kampagnen er blevet til i samarbejde med bilisternes forbruger- og interesseorganisation FDM, og udregningerne af de økonomiske besparelser er for flere af rådene udregnet ved hjælp af data fra Teknologisk Institut.