Lyt til artiklen:

Spar penge under bruseren

00:00
Hastighed: ???x
04:34

Abonnementsartikel

34 minutter.

Så lang tid bruger danskerne i gennemsnit under bruseren om ugen. Det betyder, at der kan være mange penge at spare på det varme vand. Konkret kan en familie på fire i en gasopvarmet bolig spare flere tusinde kroner om året ved at skære to minutter af badetiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danskerne elsker at opholde sig under den varme bruser. Faktisk bruger vi - ifølge Energistyrelsens Energibarometer - i snit 34 minutter på at bade. Hver uge. Cirka 1/3 af vores varmeforbrug derhjemme bliver brugt på varmt vand, hvilket gør de varme bade til en af de store energislugere i hjemmet.

Energibarometeret er baseret på en befolkningsundersøgelse, som Energistyrelsen har fået foretaget i efteråret 2022 blandt 2.000 danskere af Norstat. Udover at kortlægge, at vi bader 34 minutter om ugen, viser den blandt andet, at:

52 procent af de adspurgte vasker hår, hver gang de går i bad.

49 procent af de adspurgte slukker ikke for vandet, når de sæber sig ind.

24 procent af de adspurgte lader vandet løbe mere end et minut for at give det den rette temperatur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan derfor være mange penge at spare ved at ændre badevaner.

- Selv små adfærdsændringer kan nedbringe energiforbruget betydeligt. Hvis alle i en familie på fire i en bolig med gasfyr som opvarmningskilde forkorter deres daglige, varme bad med blot 2 minutter per bad, så kan de spare op til 4000 om året, siger Matilde Grøn Bjørneboe, der er ansvarlig for Energistyrelsens SparEnergi.dk.

Unge bruger længst tid

Der er særligt én gruppe, som nyder at være under den varme bruser. I gennemsnit bruger de 18-35-årige otte minutter under bruseren. Det er 45 procent længere tid end hos de 56+ årige, der i gennemsnit bruger 5 minutter og 30 sekunder i badet.

- Mange unge er nok ikke bevidste om, hvor lang tid de bruger i badet, og hvor meget det faktisk koster at varme vandet op. Der er dog flere ting, man kan gøre, hvis man gerne vil tage et par minutter af badetiden. Man kan eksempelvis sætte et æggeur eller måle tiden med musik og se, om man kan nå at blive færdig, inden ens yndlingssang slutter, siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Spar på vandet og spar penge

I undersøgelsen er danskerne også blevet spurgt til, hvad de har gjort og forventer at gøre for at reducere deres energiforbrug dette efterår og den kommende vinter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her svarer hver tredje dansker, at de allerede har reduceret deres energiforbrug ved at tage kortere bade, og 43 procent svarer, at de forventer at reducere deres energiforbrug ved at tage kortere bade den kommende vinter.

Men udover at forkorte tiden under den varme bruser, kan man også med andre små tiltag spare på vand- og varmeregningen. På Energistyrelsens SparEnergi.dk finder du en række gode råd til, hvordan du kan reducere dit vandforbrug.

Tag kortere bade

Du kan spare meget, hvis du bruger lidt kortere tid under den varme bruser. Hvis en gennemsnitlig familie på fire med gasfyr alle forkorter deres daglige bad med 2 minutter, er det muligt at spare op til 4000 kr. om året med de nuværende gaspriser.

Skift til en sparebruser

En vandbesparende bruser bruger 6-10 liter vand pr. minut, hvor en almindelig bruser bruger 10-20 liter vand pr. minut. Du kan få sparebrusere, hvor du ikke kan mærke, at de bruger mindre vand. Alternativt kan man skrue ned for bruseren, så der kommer mindre vand ud. Et karbad bruger ca. 150 liter vand.

Indstil varmen til 55 grader

Den optimale temperatur i en varmtvandsbeholder er 55 °C. Mange steder er temperaturen højere, og man bruger unødigt meget energi. Der udskilles også mere kalk, hvilket kan gå ud over beholderens levetid. Det varme vand må dog ikke være koldere end 55 °C i varmtvandsbeholderen, da det kan give risiko for Legionella-bakterier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sluk for vandet, når du sæber dig ind

Uden en sparebruser bruger en dansker mellem 10 og 20 liter vand pr. minut, når de går i bad. Hvis du slukker for vandet, når du sæber dig ind eller tager shampoo i håret, vil det være muligt at spare mange liter opvarmet vand - og det vil kunne mærkes på både vandforbruget og varmeregningen.

Skru ned for temperaturen

Man kan spare omkring fire procent af energiforbruget til opvarmning af varmt vand til badet, hver gang man sænker temperaturen på vandet med bare en enkelt grad.