Lyt til artiklen:

Gæt hvem der kommer til skade på skiferien

00:00
Hastighed: ???x
02:31

Abonnementsartikel

Vinteren er over os og snart drager flere af os mod mere snelige landskaber for at udfolde os som ægte skitalenter. Udfordringen er, at vi i skiferien er langt mere aktive, end vi er til hverdag, og det kan give skader.

Særligt én aldersgruppe er udsat

Når vi begiver os ud på de sneklædte pister, er der specielt en aldersgruppe, der bliver skadet. Knap hver fjerde (23 procent) af de skadelidte, som SOS International hjalp, var i aldersgruppen 50-59 år.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Alderen påvirker vores fysiske form, og det kan være en af mange faktorer, der gør, at man har større risiko for at få en skade, når man er over 50 år. Normalt er du mere aktiv på en skiferie, end du er til daglig, og kroppen kan få lidt af et chok, når den udsættes for uvante belastninger i form af bevægelser og stillinger, men også fald, siger tidligere skiinstruktør, nu fysioterapeut hos SOS International, Oscar Lundström.

På en delt andenplads kommer de 10-19-årige og de 20-29-årige, der står for hver 20 procent af skaderne.

Pas på knæ og skuldre

Når SOS International hjælper tilskadekomne skiløbere, er det ofte knæ- og skulderskader, der skal behandles. Næsten halvdelen af skaderne er knæskader (45 procent), mens skuldeskader udgør cirka hver sjette skade (16 procent).

- Når vi begiver os ud på skiene, sætter vi nogle andre muskelgrupper, led og sener i spil. På ski og snowboard er det især knæene, der får en udfordring, fordi de bliver vredet mere, end de er vant til i vores daglige liv. Derfor kan man have stor gavn af at begynde at træne sine led og muskler inden skiferien, så de er mere robuste og klar til turene på pisten, siger Oscar Lundström

Skader kan forebygges

Ifølge Lundström kan det være svært helt at undgå skader, når man står på ski. Særligt hvis man ikke er så erfaren. Men mange skader kan forebygges med målrettet træning, som styrker dine led og muskler. Og denne træning kan man med fordel gå i gang med allerede nu, selvom pisterne måske først skal udfordres i uge 7 eller 8 i 2023.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Oscar Lundström anbefaler, at man allerede nu begynder at bevæge sig tre gange om ugen enten ved løb eller cykling. Derudover peger han på fem gode øvelser, som man med fordel kan supplere med efter sin konditionstræning:

Squats, wall sit, skihop, planke og torsorotation.