Lyt til artiklen:

Inden solcellerne kommer hjem på taget - her er fire råd

00:00
Hastighed: ???x
00:54

Abonnementsartikel

Leder høje elpriser og solens stråler tankerne hen på solceller i panelvis hjemme på taget, er der en række ting at være opmærksom på, inden pengepungen bliver trukket helt op af lommen.

Derfor har Fritidsmarkedet spurgt Bjarne Madsen, som ejer og driver solcellevirksomheden Sunfactor, til råds. Han er uddannet elektromekaniker og har solgt og monteret solcelleanlæg i 12 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Betal ikke forud

Vær først og fremmest opmærksom på, at man som hovedregel aldrig skal betale penge forud, når man køber et solcelleanlæg.

- Der findes mange lykkeriddere derude, og risikoen for at man ikke får det, man har bestilt, eller man slet ikke får noget, den er til stede, siger Bjarne Madsen.

Undtagelsen er, hvis der er tale om en gør-det-selv montage. For så er der sjældent nogen, der vil sælge noget til en, uden at man har betalt forud, fortæller han. Skal man betale forud, så hold det til et mindre depositum, lyder rådet.

Forskel på kvalitet

Dernæst er der temmelig stor forskel på kvaliteten af det, der bliver leveret. Så det er lidt et spørgsmål om, hvad vil kunden, og hvad siger pengepungen, fortæller han.

- Men der er nogle indimellem, som kan tilbyde noget meget billigt. Så billigt, at vi ikke kan forstå, at de kan. Det har som regel en årsag, siger Bjarne Madsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans vurdering er, at prisen for seks kilowatt solceller kan svinge fra 60.000 kroner op til cirka 120.000 kroner inklusiv montage.

Men det er svært at sætte en pris på, da det også afhænger af antallet af paneler, tagets type, og om solcelleanlægget er uden eller med batteri - og hvilket et.

- Der er forskel på batteriernes teknologi, og de gode teknologier koster noget mere. Men de holder også i længere tid, forklarer han.

rich-media-3
Det er dyrere at montere solceller på et tegltag. Foto: Colourbox.

Alle tage er ikke ens

Alt efter hvilket type tag der er tale om, vil omkostningerne til at montere solcellerne afspejle sig derefter. Eksempelvis tager det længere tid at montere på tegl end på eternittag - og måden at montere solcellerne vil ikke være den samme for begge typer tag.

I den forbindelse gør Bjarne Madsen opmærksom på, at standardpris for montering af solceller på alle slags tage kan være tegn på, at det er samme montering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så er det måske rigtigt på eternittag. Men hvis det samme sker på et tegltag, hvor der bliver boret ned gennem teglene. Det er bare no go, siger Bjarne Madsen.

- Ulempen ved det er, at hvis en tegl revner, kan det sive i mange år, og så er det først efter fem-ti år, at man opdager det, siger han.

Derfor er rådet, at standardpris for montering som udgangspunkt kun bør gælde eternittag eller tilsvarende. Ellers bør der være en forskel på pris for montagen.

Følg forhandlers vejledning

Som udgangspunkt kræver solcelleanlæg ikke andet vedligehold end det, forhandleren gør kunden opmærksom på ved købet af dem. Det samme gør sig gældende, når det kommer til service af solcellerne.

- Det kan man så gøre efter behov, hvis man synes, når der er gået en årrække. Der er ofte ikke behov for andet, fortæller han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sidder solcellerne optimalt, er der heller ikke behov for en større rengøring af dem end som så. Som eksempel nævner Bjarne Madsen solcellerne hjemme i privaten, som sidder på et 45 graders tag.

- De har aldrig været rengjort. Jeg har ingenting gjort, også selvom jeg har mulighed for det. Men de producerer stadig lige så meget, som de gjorde fra dag et, fortæller han.

Men der kan være specielle tilfælde. Eksempelvis hvis solcellerne ligger på et relativt fladt tag, hvor blade og lignende ikke bliver skyllet væk af nedbør. Derudover kan der være noget i nærheden, der forurener solcellerne, såsom hvis man bor på landet.

- Så kan der nogle steder være meget ammoniak i luften, hvilket kan gøre det nemmere for alger og lignende at gro på panelerne. Så skal man måske ind over dem lidt oftere og give dem algebehandling en gang hvert andet år. Men vi er sjældent ude i de situationer, slutter Bjarne Madsen.

rich-media-6
Mange opladere til elbiler kan kobles til solcelleanlægget, så elbil og solceller er et perfekt match. Foto: Colourbox.