Lyt til artiklen:

Museum får varme og køling fra jord og luft

00:00
Hastighed: ???x
03:02

Abonnementsartikel

Det nye internationale museum for flygtningehistorier - FLUGT i Oksbøl - er tegnet af den verdenskendte BIG Bjarke Ingels Group, og arkitekterne har fra starten haft fokus på bæredygtig opvarmning og rumkøling.

De cirka 2.000 kvadratmeter bygninger er koblet på et hybridanlæg bestående af et jordvarmeanlæg og yderligere fire luft-til-vand varmepumper samt en brugsvandsveksler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anlægget leverer ca. 110 kW varme, 100 kW køl og op til 200 kW effekt i brugsvand.

Det er Tørring VVS og Vølund Varmeteknik, der i tæt samarbejde har projekteret og dimensioneret anlægget i dialog med det rådgivende ingeniørfirma Ingeniør'ne og bygherren Vardemuseerne.

rich-media-2
2.000 kvm. gulvvarme. Under 80.000 gule teglsten sørger gulvvarme for opvarmning af museet FLUGT. Jordvarme og luft-til-vand varmepumper leverer ca. 110 kW varme. Stående Claus Karlskov, Tørring VVS og Jørn Nielsen, Vardemuseerne. På knæ Niels Kjær Nørgaard fra Vølund Varmeteknik. Pressefoto.

Tre afgørende parametre

Tørring VVS vandt teknik- og køleentreprisen på tre afgørende parametre: varme, køling og brugsvand med afsæt i velkendte og gennemprøvede teknikker, fortæller installatør og indehaver Claus Karlskov:

- Med 3.000 meter jordvarmeslanger og en varmepumpe F1345 på 60 kW kan vi hente en stor del af den nødvendige energi i græsplænen udenfor. Det er i øvrigt også her, at vi sender overskudsvarmen fra køleprocessen ud. Så er den på "lager" dér, indtil vi skal bruge varmeenergi igen.

Den resterende del af energibehovet leveres af fire luft-til-vand F2040 varmepumper. Alle udedelene er anbragt i en lukket gård, mens resten af teknikken befinder sig i museets kælder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opvarmningen af bygningerne ligger for fødderne af museets gæster under de 80.000 gule teglsten, der er brugt til gulvbelægning. Mens lokalerne har gulvvarme, foregår afkølingen via diskret ventilation i loftet. Det hele er koblet sammen med byggeriets øvrige CTS.

Krav til brugsvand

Med udsigt til 100.000 gæster om året er behovet for varmt brugsvand i sagens natur større end for en familie i et parcelhus. Det stillede særlige krav til løsningen, forklarer intern projektleder Niels Kjær Nørgaard fra Vølund Varmeteknik:

- En almindelig varmtvandsbeholder kan ikke følge med. I stedet er der valgt en særlig brugsvandsveksler, som sikrer, at der altid er rigeligt med varmt og frisk vand i hanerne.

Leder af teknisk service hos Vardemuseerne, Jørn Nielsen, har været bygherrens repræsentant gennem hele forløbet.

- Tørring VVS præsenterede os for de første forslag for fire år siden, og et par år senere gik detailprojekteringen med Vølund Varmeteknik i gang. Anlægget er på ingen måde en standardløsning, selv om komponenterne er hyldevarer. Projektet er kommet godt og sikkert i mål som resultat af gensidig forståelse og indsigt i tekniske muligheder, siger Jørn Nielsen og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sammen har vi løbende justeret og trimmet beregninger, dimensioner og tegninger, så det hele passer ind i de bevaringsværdige rammer og lever op til nutidige krav og forventninger til komfort og bæredygtige løsninger - og det virker!