Lyt til artiklen:

Historisk få indbrud i juleferien

00:00
Hastighed: ???x
02:44

Abonnementsartikel

Siden 2019 er jule-indbrudsstatistikken gået én vej; nedad. I 2022 blev der på landsplan anmeldt 659 indbrud fra den 19. december til 1. januar - det er en halvering i forhold til samme periode i 2019, hvor der blev anmeldt 1.343 indbrud.

Det store fald sker på trods af, at vi igen for alvor er begyndt at rejse på juleferie og tage til julefrokoster efter nogle år, hvor pandemien holdt os hjemme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
FAKTA: Udvikling i jule-indbrud.

Faldet i antallet af indbrud sker sideløbende med, at flere og flere danskere samarbejder om at forebygge indbrud. I dag er der 250.000 aktive nabohjælpere, som bruger Nabohjælps app til at koordinere feriehjælp og indberette mistænkelig adfærd og indbrud i nabolaget. Den lokale indbrudsforebyggelse har fået et boost det seneste år med en ny ordning, hvor cirka 900 frivillige, såkaldte Nabovenner, engagerer nabohjælpere i hele landet til at gøre en ekstra indsats.

- Nabovennerne er ildsjæle, som løfter nabohjælpen der, hvor de bor. Vi er overbeviste om, at Nabovenner spiller en afgørende rolle i forhold til at få nabohjælpen aktiveret; rundt om i hele Danmark og særligt i de indbrudsplagede områder, siger kommunikationskonsulent Julie Kofoed fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

Liv og aktivitet

Nabohjælp forebygger op mod hvert fjerde indbrud, og vakse borgere er dermed i høj grad en del af forklaringen på den positive udvikling. Borgerne kan skubbe udviklingen i den rigtige retning, hvis de samarbejder med naboerne om at holde tyven væk.

- Meget tyder på, at danskerne er blevet rigtig gode til at nabohjælpe i ferien, og dermed snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme i de mange huse, der har stået tomme i juleferien. Nabohjælp handler netop om at få husene til at se beboede ud i ferieperioder og om at være synlige i nabolaget, siger Julie Kofoed fra Nabohjælp.

Stor tak

Hos politiet værdsætter man også den store indsats, som Nabovenner og nabohjælpere yder hele året rundt og især i ferieperioderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er godt at se, at vi igen i år har registreret et rekordlavt antal anmeldelser af indbrud hen over julen. Vi har de seneste år set en positiv udvikling i antallet af anmeldelser af indbrud, og den tendens håber vi, vil fortsætte. Det kræver dog, at vi alle gør en indsats og bliver ved med at sikre vores hjem og hjælper hinanden med at holde et vågent øje med hinandens boliger, lyder det fra Christian Bertelsen, politiassistent ved Rigspolitiet.

Det Kriminalpræventive Råd opfordrer til, at man fortsætter den aktive nabohjælp ude i nabolagene - nu hvor juleferien er slut, og hverdagen er tilbage - så vi fortsætter den gode udvikling.