Lyt til artiklen:

11 klima-tips til det nye år

00:00
Hastighed: ???x
05:33

Abonnementsartikel

Hvis hele jordens befolkning levede som danskerne, ville det kræve mere end fire jordkloder at producere nok til at dække forbruget.

Sådan lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening, som har samlet 11 klima-tips til at implementere i hverdagen her i det nye år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tipsene kan være med til at skabe vaner, der både gavner dig selv og klimaet, lyder det fra foreningen.

Lav en madplan

Madplanen kan fungere som et værktøj til at give et overblik over, hvad der skal købes ind og dermed undgå at købe mere, end der er behov for.

For at minimere mængden af madspild kan rester også indgå som en del af madplanen. Eksempelvis kan den overskydende rest af kødsovs blive til chili con carne, eller de sidste gulerødder kan blive et supplement til kartoflerne.

Danskerne peger på sig selv som største madspildssyndere

Se også:

Danskerne peger på sig selv som største madspildssyndere

Et andet tip er at fryse de rester ned, som ikke bliver spist med det samme. De kan i stedet blive tøet op til en anden dag, som kan blive til en hurtig aftensmad til de ekstra travle dage.

Find inspiration i andre køkkener

Gå på opdagelse i det indiske, japanske eller det thailandske køkken, som byder på utallige retter fyldt med grøntsager, masser af smag og uden kød, som er kendt for at være en CO2-tung fødevare.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Madlavningen er igen under stort pres

Se også:

Madlavningen er igen under stort pres

Det kan også være værd at overveje at abonnere på en måltidskasse, der tilbyder vegetariske retter, hvis ønsket er at spise mindre kød.

Plant mange blomster i haven

Insekter som sommerfugle og vilde bier har svært ved at finde føde og levesteder i den danske natur. Men haven kan give de hårdt pressede insekter et velfortjent helle.

Start med at plante mange forskellige hjemmehørende blomster - og indtænkt gerne mangfoldighed og miks blomster, der både blomstrer tidligt og sent på sæsonen.

Råd til at fremme biodiversiteten i haven

Se også:

Råd til at fremme biodiversiteten i haven

Plant for eksempel krokus, viol, stedmoderblomst og løgkarse til foråret. Plant blomster som almindelig knopurt, almindelig kællingetand og røllike, brombær, blåhat og timian til sommeren.

Vælg for eksempel planter som lyng, vedbend, musevikke, farvegåseurt og rødkløver til efteråret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Reparér dine ting

Mange af de husholdningsapparater, som ender på genbrugspladsen, kan sagtens blive repareret og få nyt liv. Ved du ikke selv, hvordan det skal gøres, så spørg nogle i dit netværk, om de kan hjælpe.

I flere byer eksisterer der også tilbud, hvor det er muligt at få repareret alt fra tøj til eksempelvis elektronik. Derudover er der mange guides på nettet til at fixe gamle ting.

Køb færre ting, men i god kvalitet

Start med at købe færre ting, men i god kvalitet. Det koster nemlig på klimaregnskabet, når der blive købt nyt. Ved at gå efter produkter som tøj og møbler i god kvalitet, holder produkterne oftere i længere tid - og måske endda, for nogle produkter, resten af livet.

Danskerne mangler viden om at bo bæredygtigt

Se også:

Danskerne mangler viden om at bo bæredygtigt

Hvis tingene alligevel skal skiftes ud en dag, er der ofte også en bedre genslagsværdi, hvis produkterne er af højere kvalitet.

Lej, lån og del ting

Skal der en ny kjole eller et nyt jakkesæt til en kommende fest, så lej eller lån det i stedet. Der er flere steder, hvor det er muligt at leje tøj, og der kommer stadig flere tilbud til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En anden idé er at gå sammen med naboerne om en fælles værktøjskasse, som alle kan låne værktøj fra. Dermed er det også muligt at investere i ting af bedre kvalitet, som holder længere.

Giv en oplevelse i gave

I stedet for at købe nyt, kan en oplevelse, som både kan være en personlig og anderledes gave, fungere som et alternativ.

Sank frø nu og få glæde af dem i haven til næste år

Se også:

Sank frø nu og få glæde af dem i haven til næste år

Giv for eksempel din madglade ven en sanketur i den danske natur. Planlæg eventuelt en rute på forhånd og sørg for at have en termokande og snacks med på turen. Bagefter kan det være, at der kan blive et måltid ud af det, der kommer med hjem fra naturen.

Sortér dit affald

Det kan ikke lade sig gøre at undgå at producere affald, selvom forbruget bliver mindsket. Derfor kan det være en god idé at sortere affaldet korrekt, så det kan blive genanvendt i nye produkter.

Er der ikke gjort plads til det i hjemmet, så kræver det måske, at en hel køkkenskuffe bliver taget ud for at lave et system til sortering af affald. Alternativt kan en mulepose også bruges til at sortere affald.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tag egen kaffekop med på farten

Bliver kaffen købt på farten, så spørg gerne stedet, om det er muligt at få kaffen i egen kop, som er medbragt hjemmefra. Dermed undgår du at bruge engangsemballage, som efterfølgende skal til skrald.

På nogle caféer i de større byer er det også muligt at indgå i et retursystem, så kaffekoppen bliver returneret efter brug, vasket og brugt igen. Spørg den lokale café, om de indgår i sådan model. Hvis ikke, så spørg, om de ikke skal til det.

Effektive elspareråd: Spar mange penge

Se også:

Effektive elspareråd: Spar mange penge

Derudover kan det være en overvejelse at udskifte andre produkter, som kun bliver brugt en gang; vatrundeller, sugerør og poser til isterninger, med produkter, som kan blive brugt igen og igen.

Tag cyklen

Det er både godt for pengepungen, konditionen og klimaet at tage cyklen i stedet for bilen. Det kunne eksempelvis være på vej til arbejde. Start eventuelt med at cykle til og fra arbejde et par gange om ugen, hvis det er muligt - og invitér gerne en kollega.

Undgå at cykelferien bliver et mareridt

Se også:

Undgå at cykelferien bliver et mareridt

Tag toget på ferie

Det er muligt at rejse til flere europæiske byer med tog. Tag eksempelvis toget til Paris, Stockholm eller Berlin. Togturen er en nemlig en oplagt mulighed for at have kvalitetstid med børnene, læse en god bog, spille spil eller bare nyde udsigten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ny vandrerute er Europas bedste

Se også:

Ny vandrerute er Europas bedste

Hvis udlandet ikke trækker, er der også mange dejlige områder i Danmark, der er et besøg værd.