Lyt til artiklen:

Ny Jenz i den lille ende af PTO-drevne flishuggere

00:00
Hastighed: ???x
03:50

Abonnementsartikel

Nogle kunder har ikke behov for den helt store kapacitet, som PTO-flishuggerne fra Jenz hidtil har været i. Nogle har et behov for mindre maskinkraft - blandt andet virksomheder, som arbejder med træfældning og andre services indenfor træ-branchen, hvor der kun lejlighedsvis har været brug for flishuggere; på mindre entrepriser, som gerne vil udnytte deres traktor mere og dermed udvide deres ydelser; hos anlægsgartnere, som har interessere i hurtig flishugning på mindre sites.

Det er ved denne type virksomheder, at traktorer med 150 hk og opefter benyttes og det er præcis her, at HEM 542 Z kan bruges effektivt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høj fliskvalitet

Efterspørgslen på flis er steget markant, ikke mindst pga. de stigende energipriser. HEM 542 Z er optimeret til at producere flis i små- og mellemstørrelser (G30/G50), men den kan også klare den grove flis (G100).

Den lave drivkraft påvirker ikke fliskvaliteten, da JENZ netop har udnyttet know-how fra deres større maskiner. F.eks. er HEM 542 Z udstyret med den innovative soldteknologi og den forbedrede D1 rotor. Med en rotordiameter på 820 mm og en vægt på ca. 1,2 ton har D1 rotoren en høj svinghjulsmasse, hvilket igen betyder, at rekylen på traktoren er meget lav og dermed, at maskinen kører fint og jævnt.

rich-media-2
Pressefoto.

For at forhindre at maskinen ikke kvæler sig selv ved den lavere drivkraft, har man specialdesignet føderullen og dets båndelementer, således at selv småt buskads holdes fast og fødes optimalt hen mod tromlen. Det nye CAN bus kontrollerede hydrauliske system, JENZ Smart Hydraulic, sikrer også et jævnt indtræk og en tilsvarende fin gang af tromlen. Dette er med til at give et godt resultat ift. fliskvaliteten.

JENZ HEM 542 Z i felten - ReTec

Selv om HEM 542 Z kun har en bredde på 2,55 meter og en vægt på ca. 12 tons er maskinen ekstremt agil. Koblingen til det hydrauliske bånd, som kan bruges for aktivt at påvirke rotoren, er atypisk for en maskine i denne klasse. Koblingen er taget fra de større maskiner og sikrer traktoren en meget jævn og blid indkobling på trods af rotorens masse. En anden fordel ved det kompakte design er den lave fødehøjde på kun 1,50 meter. Det sikrer føreren en god udsigt over "arbejdsbordet", specielt hvis han sidder i en lav kabine.

Ligesom ved de andre PTO-drevne JENZ flishuggere styres denne maskine ligeledes fra traktorens kabine. Selv om der er tale om en kompakt og prismæssigt overkommelig mobil hugger, går operatøren ikke glip af noget i forhold til betjeningen af den; Easy2 kontrolsystemet, som kan sammenlignes med en smartphone, har et moderne touch-display og giver mulighed for mange individuelle indstillinger. F.eks. er der mulighed for at indstille op til 5 forskellige profiler på kontrol joysticksene eller mulighed for at indstille forskellige hugge-tilstande, afhængig af materialet. CFA-systemet (Chipper Feed Assistent) tilpasser så indtrækshastigheden, og gør dermed livet nemmere for operatøren. Det er en stor fordel - især hvis der er flere operatører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

HEM 542 Z håndterer flishugningen på de mindre sites på en anden måde end de større PTO-drevne flishuggere. For det første gør bredden på kun 2,55 meter det nemt for maskinen at komme ind på smalle steder. For at forhindre at kranen blev en begrænsning, har man ved JENZ derfor med vilje overdimensioneret den med en standard Palfinger Epsilon C60 kran, som har en rækkevidde på 8,60 meter. Såfremt man har brug for at håndtere større stammer ude i felten, kan den optionelle kløver benyttes. Derudover kan man trække en trailer - det sparer både arbejdstid og personale.