Lyt til artiklen:

Grønt forårstræf i Geografisk have

00:00
Hastighed: ???x
04:09

Abonnementsartikel

For første gang i dette årtusinde kommer Have & Landskab til Jylland.

Det sker, når fagudstillingens nye koncept HL365 - der vil gøre den grønne branches viden tilgængelig for fagfolkene hele året - inviterer til forårstræf i Geografisk Have i Kolding den 20. april 2023.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ligesom HL365's efterårstræf i oktober 2022 vil forårstræffet bestå af en blanding af faglige oplæg og fysisk markvandring, og her vil både væksthusene og haven blive taget i brug, forsikrer Have & Landskabs udstillingsleder, Dina Overgaard.

- Vi glæder os til igen at invitere de grønne fagfolk til en unik kombination af teoretisk viden og praktisk læring. Vores efterårstræf blev jo udsolgt på få uger og i betragtning af, at det var et koncept, der så dagens lys for første gang, var både tilslutningen og den efterfølgende feedback overvældende positiv. Vi ser derfor frem til at gentage succesen og endda hjemme i den jyske muld, hvor Have & Landskab jo ikke har været til stede siden 1997, pointerer Dina Overgaard.

rich-media-2
Geografisk Have er udvalgt til HL365's forårstræf på grund af den store variation og hundrede års praktiske eksempler på træernes udvikling.

100 års træerfaring

At det bliver netop Geografisk Have i Kolding, der byder velkommen til HL365's forårstræf, er der mange gode grunde til, fortæller direktør i Geografisk Have, Lene Holm.

- Det er en fantastisk inspirerende ramme, hvor man kan få gummistøvlerne på og komme ud i virkeligheden sammen med kollegerne og for alvor få en praktisk forståelse for alle de ting, som foredragene sætter lys på. Med havens hundredårige historie kan man virkelig mærke, hvad gamle træer giver af ro og oplevelser. Og ud over havens inspiration og de konkrete stationer på markvandringen er der jo masser af praktiske eksempler på, hvordan driften sætter sine spor på træerne over årene, både gunstigt og mindre gunstigt, siger Lene Holm.

i-Tree er klar til Danmark

Siden starten i 2006 har træregistrerings-softwarepakken i-Tree udviklet sig enormt og består i dag af 18 forskellige værktøjer og er klar til at blive brugt langt mere i Danmark, mener en af forårstræffets oplægsholdere, i-Tree-konsulent for Grønt Aftryk, Emilie Kjær Vinther.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kommer til vise, hvordan i-Tree kan kvantificere og værdisætte træers økosystemtjenester - altså hvad træer giver til samfundet, og hvorfor det er vigtigt med træer til byerne - og gå i dybden med de forskellige værktøjer, der er tilgængelige via i-Tree, fortæller Emilie Kjær Vinther.

- Det er efterhånden så gennemtestet og bredt, at der er mange dele, der kan bruges direkte i dansk sammenhæng. Det vil jeg også vise med en praktisk demonstration, da jeg ved, at mange landskabsarkitekter, kommunale planlæggere og grønne forvaltere vil blive overraskede over, hvor stor en hjælp de forskellige værktøjer kan være i hverdagen, siger konsulenten og pointerer, at man bl.a. også kan bruge i-Tree til at udpege arter, der er særligt gode til en given udfordring, man netop gerne vil fokuserer på i ens kommune, såsom træer der er særligt gode til at optage co2, filtrere luften, køle omgivelserne, optage regnvand og så videre.

Det perfekte, uperfekte træ

Træer kan dog meget mere end blot at lagre co2 og optage regnvand.

Det vil landskabsarkitekt Signe Moos vise med sin rundtur og oplægget "Det uperfekte træ - den perfekte oplevelse" som netop vil forsøge at åbne fagfolkenes øjne for sanseligheden ved vores træer og ikke kun deres funktion.

- Jeg vil sætte fokus på det karakteristiske ved de forskellige træarter, og alt det som træerne kan sanseligt, æstetisk og oplevelsesmæssigt fremfor blot deres tekniske egenskaber. Derfor sætter jeg stor pris på, at forårstræffet foregår i den fysiske virkelighed, hvor solen pludselig kan bryde frem og mosset på grenene lyse op, og man virkelig kan sanse de små ting, som er svære at sætte kroner og ører på, men som lagrer sig i os og giver en enorm værdi, siger Signe Moos, som på markvandringen også vil komme ind på fordelene ved at plante småt og lade naturen, tiden og de driftsansvarlige styre træernes opvækst fremfor at plante stort fra starten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det handler om tålmodighed, for tiden arbejder jo med os i forhold til, at træernes udtryk virkelig kan få karakter med alderen. I hvert fald hvis vi har driftsfolkene med på vognen.