Lyt til artiklen:

Vild udvikling: Nu vil alle spare på strømmen

00:00
Hastighed: ???x
03:10

Abonnementsartikel

Det seneste år har danske forbrugere frygtet elregningen, og det med god grund. Store prisstigninger på strøm har nemlig gjort, at millioner af danskere er blevet ekstra opmærksomme på, hvordan de kan spare mest muligt på strømforbruget i hjemmet.

En ny undersøgelse viser, at antallet af danskere, der har ændret deres strømforbrug det seneste år, er steget med hele 85 procent. For et år siden var det blot hver anden dansker, der havde fokus på sit strømforbrug, mens det tal nu er steget til mere end otte ud af ti.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undersøgelsen er lavet af Kantar Gallup for Gjensidige og NRGi.

Selvom det ikke er overraskende, at forbrugerne er blevet mere opmærksomme på deres forbrug, er det alligevel positivt at se,hvor stor en stigning, der er sket det sidste år, lyder det fra skadedirektør i Gjensidige, Henrik Sagild.

- Inflationen og de stigende strømpriser har fået rigtig mange mennesker til at være mere opmærksomme på deres forbrug for at passe på privatøkonomien. Selvom den opmærksomhed er kommet på en ærgerlig baggrund, vil mange forhåbentligt også opdage, at man kan bruge færre ressourcer i sin hverdag uden at det går væsentligt ud over livskvaliteten, mens man samtidig bidrager til den grønne omstilling.

rich-media-2
.

Spar de rigtige steder

Undersøgelsen viser også, hvor det er danskerne, forsøger at spare de ekstra kilowattimer for at gøre regningerne mere overskuelige.

Hele 63 procent svarer, at de er opmærksomme på ikke at lade lyset brænde, mens 43 procent kun bruger vaske- og opvaskemaskinen, når den er helt fyldt. Hver tredje dansker bruger derudover deres tørretumbler mindre eller aldrig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den største stigning ses dog i andelen af danskere, der har valgt at reducere brugen af deres komfur, for i stedet at lave større portioner eller flere retter på en gang. Denne del af befolkningen er steget med hele 250 procent det seneste år.

Fornuftigt energiforbrug

Bo Halm Andersen, der er energikonsulent og byggesagkyndig i NRGi, ser positivt på, at danskerne er blevet mere opmærksomme på, hvor der er penge og ressourcer at spare i hjemmet. Han peger dog også på, hvor danskerne kan få ekstra meget ud af besparelserne.

- Først og fremmest kan jeg kun bifalde, at flere og flere jagter besparelser i deres hjem. Og et af de steder, jeg altid anbefaler at kigge på, er køkkenet. Her kan man ofte spare penge ved at ændre ens vaner og bruge energien fornuftigt, siger Bo Halm Andersen, som anbefaler følgende:

- Indstil temperaturen korrekt i køleskabet og fryseren, fyld opvaskemaskinen helt op, lav store portioner, når du laver mad, og kog kun det vand, du har brug for. Det er blot nogle af de ting, du kan gøre for at spare. Og ellers er det også en klassiker at kigge på ens brug af vaskemaskine og tørretumbler. Der er næsten altid en gevinst at hente, hvis du eksempelvis hænger dit tøj til tørre udenfor, sørger for at fylde vaskemaskinen helt op og vasker ved lavere temperatur.

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.711 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af Kantar Gallup for Gjensidige og NRGi i november og december 2022.