Lyt til artiklen:

Sådan dyrker du din egen køkkenhave

00:00
Hastighed: ???x
05:08

Abonnementsartikel

De seneste års kriser har fået tusindvis af danskere til at dyrke køkkenhave og servere hjemmedyrkede kartofler, gulerødder, tomater og jordbær for familien.

Den store interesse har fået telefonerne til at kime hos Haveselskabet, der som landsdækkende forening arbejder for at formidle haveviden, skabe fællesskab mellem haveejere og hjælpe haveejere gennem sin telefonrådgivning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En del har spørgsmål om, hvilke sorter, der er bedst til højbede eller tidlig høst. Men der er også kommet mange spørgsmål, som har vist sig at være forklaringen på, hvorfor mange aldrig kommer i gang i køkkenhaven, selv om de drømmer om bede med lange rækker af radiser, bønner og salat, fortæller Bente Yde Enert, kommunikationschef i Haveselskabet.

- Mange aner ganske enkelt ikke, hvordan de kommer i gang med køkkenhaven. Hvor skal de starte? Hvornår skal de starte? Og hvordan skal de starte? Det er, som om der er en generation, hvor det at dyrke have og køkkenhave ikke har været i fokus.

Grundlæggende viden om sæson, sædskifte og sorter er ikke givet videre. Derfor holder mange sig helt tilbage fra at prøve at dyrke selv, men heldigvis er der en ny generation på vej, der rigtig gerne vil dyrke selv, siger hun.

Nogle haveejere finder et nyt fællesskab med bedsteforældre eller naboer, som hjælper dem i gang. Men ikke alle er så heldige at have en "havebedste".

Derfor lancerer Haveselskabet nu sin første Køkkenhaveskole.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi hører folk sige, at køkkenhave er tidskrævende og svært. Det er det ikke, og vi vil gerne vise, hvor meget man faktisk kan få ud af ganske lidt. Når vi ved, at det er sundt for både hoved og krop at gå i haven, og at køkkenhaven måske også kan hjælpe et trangt budget gennem en lang krisetid, vil vi gerne hjælpe flere i gang, siger Bente Yde Enert.

rich-media-3
Mette Nørgaard. Pressefoto: Thomas Evaldsen.

Selvforsyning

Køkkenhaveskolen er et online forløb, hvor køkkenhaveeksperter i et lukket forum vejleder til bedplaner, sorter, jordforhold og høst. Eksperterne tæller Haveselskabets egne fagfolk og erfarne køkkenhavedyrkere udefra.

En af de rutinerede køkkenhavedyrkere er Mette Nørgaard, som dyrker frugt og grøntsager i sin parcelhushave i Greve og deler sine erfaringer på instagramprofilen @metteskreaunivers. Hun lærte at dyrke køkkenhave hjemmefra og fik sit eget lille bed som seksårig.

- Målet behøver jo ikke være selvforsyning, men for mig går der sport i at se, hvor meget jeg kan få ud af en almindelig parcelhushave. Fra marts til oktober lever vi næsten kun af grønt fra haven. Om vinteren dækker det 50 pct. af vores forbrug, siger hun.

Kender ikke grøntsager

Mette Nørgaard er uddannet biolog, men arbejder i dag med it-ledelse og bruger mange timer på arbejde. Hun går gerne i køkkenhaven om aftenen med et glas vin og en frøpose. Selv med hendes 15 højbede, krukkekøkkenhave, drivhus, orangeri, 35 frugttræer og frugtbuske kan man nå langt med nogle timer om ugen, pointerer hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Haven ligger på en hjørnegrund, hvor forbipasserende frit kan kigge ind, og hun får mange spørgsmål.

- Det overrasker mig, at flere ikke genkender grøntsagerne i køkkenhavens bede. Måske det er fordi vi næsten aldrig ser grøntsagerne med bladgrønt på i supermarkederne. Det vil jer gerne være til at forandre, siger Mette Nørgaard.

Som forberedelse til Køkkenhaveskolen allierede hun sig med en veninde, som er helt grøn.

- Efter mange år med egen køkkenhave havde jeg glemt, at ikke alle ved, at rødderne på et sætteløg peger nedad i jorden, eller at store flade frø sættes på højkant for at sikre en bedre spiring. Det vidste mine veninde ikke. Det har været en øjenåbner og betyder, at vi i Køkkenhaveskolen selvfølgelig også guider til de her ting, for alle skal kunne være med, siger Mette Nørgaard.

rich-media-5
Pressefoto: Thomas Evaldsen.

Køkkenhave i ét bed

Man behøver dog ikke en køkkenhave på størrelse med Mette Nørgaards. Et frilandsbed på fem kvadratmeter eller to-fire højbede er nok til at komme i gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

'Skolebogen' bliver "Køkkenhave i et bed". Den er skrevet af engelske Huw Richards, som viser, hvordan man let kan dyrke økologiske grøntsager i ét bed, så der er noget at spise hver måned.

Han besøgte i sommer Haveselskabets haveshow Cph Garden, hvor flere danske havedesignere også viste, hvordan køkkenhaven spiller en stadig større rolle i vores haver. Interessen for både hans foredrag og for at se havedesignere indrettet haven med højbede, krukker og køkkenhave, var stor.

- Lysten til køkkenhave og selvforsyning er enorm blandt haveejerne og vokser stadig. Mange vil gerne i gang, andre vil gerne udvide og efterspørger råd til vinterdyrkning eller inspiration til nye sorter. Køkkenhaven boomede under corona, hvor lockdown fik folk til at strømme ud i haven, men opmærksomheden har i den grad holdt ved efter genåbningen, og i takt med energikrise og inflation er den kun vokset yderligere, siger Bente Yde Enert og tilføjer, at interessen for Køkkenhaveskolen allerede har været overvældende.

- Vi glæder os til at byde indenfor i Køkkenhaveskolen, men vi glæder os især også over at se, hvor mange der søger ud i haven og finder ud af, hvad de også kan bruge den til, siger hun.

På haveselskabet.dk kan du læse mere om priser og vilkår, og tilmeldingsfristen er 7. februar.