Lyt til artiklen:

Stort gartneri skifter til grøn energi

00:00
Hastighed: ???x
02:17

Abonnementsartikel

De høje gas- og elpriser har givet store problemer for mange gartnerier. Omkostningerne betyder, at flere gartnerier i Danmark har måttet fyre folk eller dreje nøglen om.

Men ikke hos Gartneriet Kronborg ApS på Nordfyn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gartneriet Kronborg har et areal på 45.000 m2 og lejer blandt andet drivhuse ud til andre gartnere.

Vagn og Annette Jørgensen er ejerne af gartneriet Kronborg, og siden 2018 har de arbejdet sammen med European Energy for at fremtidssikre energien til drivhusene på arealet.

De to parter har tidligere sammen sat en varmepumpe i drift. Varmepumpen kan opvarme drivhusene og dermed fordrive fossiler til opvarmning. Og nu er ejerne gået endnu længere.

Bidrager også lokalt

Sidste efterår begyndte de i samarbejde med European Energy konstruktionen af en solpark, som nu står færdig og forsyner det store gartneri med grøn strøm.

- Med de nuværende energipriser er gartnerier presset på deres driftsomkostninger. Derfor er det dejligt, at vi nu kan producere vores egen energi og måske bidrage til at vise en ny vej for dette erhverv. Produktionen fra solparken, som kan ses fra Bladstrupvej, vil producere mere end nok til at forsyne vores virksomhed med grøn strøm, og vil derudover bidrage med grøn strøm lokalt. Som gartner er det meget spændende at være en del af dette projekt og det føles godt at vide at produktionen af grøn strøm nu er i gang, siger Vagn Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Drivhus med solcelletag

European Energy har tilsluttet solpark Kronborg til elnettet, og solparken, som er lavet med solpaneler, der kan dreje og dermed følge solens bane på himlen.

- Vi er glade for at arbejde sammen med Vagn og Annette omkring solparken. Samtidig er det nogle fine fremtidsperspektiver, der er i samarbejdet omkring varmepumpen og solcellerne. Derudover indgår visioner om at opføre et nyt drivhus med solceller på taget, som kan drive varmepumpen. Om det kan lykkedes på de danske breddegrader, er en spændende mulighed, som vi ønsker at afprøve, siger Ian Wallentin, projektansvarlig i European Energy.

European Energy kommer til at stå for driften af solparken.

rich-media-3
De nuværende energipriser presser gartnerier på deres driftsomkostninger. Foto: Colourbox.