Lyt til artiklen:

Kulden kan tage livet af din kat

00:00
Hastighed: ???x
02:57

Abonnementsartikel

Man må gerne lukke katten ud om vinteren, selvom det er minusgrader. Men katteejere bør holde ekstra godt øje med den pelsede ven i vintermånederne.

Har man lukket katten ud, er det vigtigt, at den kan komme i læ for sne, regn, og blæst, for at undgå forfrysninger.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Katte, der ikke har mulighed for at komme ind og varme sig med jævne mellemrum, kan få forfrysninger på for eksempel ører, halespids og poter.

Derfor skal man ikke lade katten være udenfor hele dagen uden mulighed for at komme ind, mens man er på arbejde, eller om natten.

Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.

Ekstra udsatte

Mange katte har tynd pels, og det gør det våde vintervejr ekstra farligt for dem, da de har svært ved at danne nok kropsvarme til at tørre pelsen.

Syge katte med for eksempel diabetes, nyresygdomme eller svagt hjerte er ekstra udsatte om vinteren, da de har svært ved at styre deres egen kropstemperatur. Det samme problem har killinger og unge katte, som derfor også er mere udsatte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis katten ikke har en kattelem, så lav et lunt sted uden for huset. Stil for eksempel en kurv med tæpper eller en flamingokasse med halm i carporten eller et skur.

Så har katten et varmt opholdssted, mens den venter på at blive lukket ind. Kurven skal stå i læ, og ikke placeres direkte på jorden, men lidt oppe for eksempel på en palle eller kasse.

Hvis din kat har været udenfor i frostvejr længe, og du har mistanke om, at den har forfrysninger, må du ikke gnide på de udsatte kropsdele.

Katten skal have varmen igen i sit eget tempo i rumtemperatur - gerne under et tæppe. Meget unge katte kan man for eksempel varme ved at tage den under sin bluse. Kontakt dyrlægen, hvis kattens almene tilstand er påvirket.

Alle der har en udendørskat, bør overveje at give katten et godt reflekshalsbånd på, så den kan ses i mørke. Husk at bruge en model med et såkaldt quick-release-spænde, så katten kan komme løs, hvis halsbåndet sætter sig fast i en gren eller andet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du behøver ikke have et navneskilt siddende i halsbåndet, men kan i stedet skrive dit navn og telefonnummer på halsbåndet. Reflekshalsbånd kan købes hos de fleste dyrehandlere og dyreklinikker.

Vinterråd til katteejere

Det behøver ikke være hård frost og sne, før en kat kan fryse. Selv katte med meget pels kan mærke kulden, hvis de bliver våde, eller er ude i længere tid.

Derfor bør man som katteejer altid være opmærksom på disse forholdsregler:

Pas på med at lukke katten ud, når det regner, blæser kraftigt eller sner.

Tjek ører, poter, snude og halespids for forfrysninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Smør kattelemmen - så du er sikker på, at katten kan komme ind, når du ikke er hjemme.

Lav et lunt udendørs opholdssted til katten.

Giv eventuelt foder med ekstra kalorier i vintertiden hvis din kat er meget ude - spørg din dyrlæge til råds.