Lyt til artiklen:

Bomber for biodiversitet

00:00
Hastighed: ???x
02:58

Abonnementsartikel

Biodiversitet anses som en trussel for Moder Jord på størrelse med klimakrisen. Nu lanceres særlige blomsterfrø-bomber, som øger spireprocenten og biodiversiteten - og som er en fryd for både øjne, insekter og sommerfugle.

Direktør og havemand Jakob Skov Jensen fra Sunds-firmaet Your Garden har gennem flere år barslet med en nyhed, der skal hjælpe mod biodiversitetskrisen på smukkeste vis i enge, marker og haver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver firmaet i en pressemeddelelse.

I samarbejde med den sjællandske gartner Bo Holst har han nu specialudviklet og opnået patent på nye blomsterfrø-bomber, som består af 52 forskellige og nøje udvalgte blomsterfrø indkapslet i ler og kompost.

rich-media-2
Blomsterfrø-bomber, som består af 52 forskellige og nøje udvalgte blomsterfrø indkapslet i ler og kompost.

Beskyttet mod mus og fugle

Indkapslingen giver beskyttelse med mus og fugle, og samtidig sker fordelingen af frøene let og uden såmaskine.

- Alle snakker om biodiversitet og vilde haver, men ikke ret mange gør noget ved det, selv om biodiversiteten er i frit fald. Det er en kæmpe trussel for vores planet. Nu prøver vi at gøre noget ved problemet med de nye frø-bomber, som kan øge mangfoldigheden med vildere og mere insektvenlige både haver og større arealer til gavn for blandt andet bier, sommerfugle, insekter - og mennesker, siger Jakob Skov Jensen.

Ifølge Miljøstyrelsen er biodiversiteten både globalt og i Danmark under pres, og artsnedgangen er aldrig gået hurtigere end lige nu. Især på grund af menneskeskabte aktiviteter forløber artstabet op mod 1.000 gange hurtigere end tidligere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den grønne tænketank Concito påpeger, at arter i hele verden uddør hurtigere end nogensinde før - og at forskere forudser, at 1 million ud af jordens 8 millioner arter vil blive udryddet. Nogle mener endda, at vi lige nu oplever den sjette masseudryddelse af arter, hvor den sidste masseudryddelse skete, da dinosaurerne uddøde.

rich-media-4
Pressefoto.

Alle kan hjælpe

Den gode nyhed er, at alle kan gøre sit til at hjælpe med at løse problemet - lige fra altankasser til haver eller større områder. De nye blomsterfrø-bomber sælges i poser á 1 og 10 kg - eller hele bigbags med et ton - og strøs ud på ukrudtsfri jord og tromles, inden der vandes.

- Frøbomberne er danskproducerede og kan nemt og billigt være med til at øge biodiversiteten med vilde blomsterenge og beplantninger både for private, erhverv og i det offentlige rum. De forskellige sorter i blandingen er både et-årige og stauder, og de er nøje udvalgt for deres farver og uimodståelige nektar til sommerfugle. Samtidig giver de et fantastisk skue, når blomsterne folder sig ud med deres smukke farver. Frøbomberne gør det nemt for alle at give et bidrag til at løse den her kæmpemæssige udfordring med biodiversitet, siger Jakob Skov Jensen.