Lyt til artiklen:

Pyramidetræer og blomsterløg - dette trender i haven i år

00:00
Hastighed: ???x
04:24

Abonnementsartikel

I en tid med krisestemning og prisstigninger er der en tendens til at skære ned, undvære og ændre vaner i det hele taget.

Om det også kommer til udtryk i landets haver med de planter og tiltag, som havefolket kommer til at bringe ind i dem, det har Fritidsmarkedet spurgt Plantoramas indkøbschef for havecenteret om, som her giver sit bud på dette års trends og tendenser i haven.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Højt-ydende bærbuske

I krisetider bliver det attraktivt at dyrke nogle planter selv.

Her ser Plantorama meget ind i såkaldte højt-ydende bærbuske og frugttræer, som hidtil har været forbeholdt professionel produktion.

Sådan dyrker du din egen køkkenhave

Se også:

Sådan dyrker du din egen køkkenhave

- Så det er ikke så meget, at en solbærbusk giver store og flotte bær, men at man kan plukke mange kilo, fortæller Plantoramas indkøbschef, Morten Kappel.

Pyramidetræer med mere frugt

Som alternativ til frugttræer med runde kroner er der nu også begyndt at komme såkaldte pyramidetræer, som har en gennemgående stamme med sidegrene.

Råd til at fremme biodiversiteten i haven

Se også:

Råd til at fremme biodiversiteten i haven

- Med et pyramidetræ er det meget nemmere at forklare, hvordan man plejer det, og så giver det helt op til det dobbelte i udbytte i forhold til et kronetræ, fortæller indkøbschefen og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Pyramidetræerne er en lille smule dyrere, men man får også meget mere ud af det. Det er jo derfor, frugtavlerne bruger det. Det er ikke for pynt, det er for antal kilo, der kommer i kasserne.

Dyrkningsfelter i terrasserne

Nogle er også begyndt at pille enkelte fliser op hist og her i deres terrasse for at have dyrkningshuller, som ikke kræver nær så meget vand, som planter i krukker gør.

Træer skal beskæres om sommeren

Se også:

Træer skal beskæres om sommeren

- Det er kun i meget tørre perioder, at man virkelig skal fylde noget vand i de her bede. Man får også et meget større udbytte af tingene, når de får lov til at gro nede i den rigtige havejord i stedet for i en krukke, siger indkøbschef Morten Kappel.

Hække af frugttræer

En anden tendens er også at plante hække af frugttræer, som en afløser til ligusterhækken.

- Der er nogle, der bliver enige med naboen om at plante 20 frugttræer tæt, helt ned til en meters afstand mellem træerne. Og så klipper man dem, ligesom en hæk. Det er vanvittigt flot om foråret, når sådan en æblehæk blomstrer, siger Plantoramas indkøbschef.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og hvis du blander mange forskellige sorter, får du en fantastisk krydsbestøvning, så du får så meget frugt, at det er helt vildt, fortæller han.

Langsomt voksende villatræer

Generelt er der en tendens i at få træerne tilbage i haven, men de kan hurtigt blive store og dominerende for haven. Her er villatræer, som enten er langsomt voksende eller podet til ikke at gro helt vildt, noget havecenterkæden har meget fokus på.

Hjemmehørende stauder

Flere går også fra udelukkende at have græsplæne og hæk uden det store dyre- og insektliv til det modsatte ved at tilføje planter, som gavner biodiversiteten.

rich-media-7
Fokus på biodiversitet i haven vinder frem. Foto: Camilla Rønde / Plantorama.dk.

- Noget af det, som vi før kaldte natur, det kommer ind i haverne. Derfor kommer der rigtig mange hjemmehørende stauder og andre planter, som er gode for insekter på vores breddegrader, siger han.

Den ukrudtsfri have

En have med mange bed kan for nogle lede tankerne hen på ukrudt. Men ved at sørge for godt med bunddække i bedet, kommer der ingen ukrudt. Dermed er det muligt at have en ukrudtsfri have.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er sådan en ahaoplevelse for mange, at de pludselig kan have bede, som de ikke skal arbejde ret meget med. De passer sig selv, fortæller Morten Kappel.

Store og små græsser

I de sidste år har der også været en trend i at plante prydgræsser i haverne.

rich-media-9
Prydgræsser har mange sæsoner i sig. Foto: Camilla Rønde / Plantorama.dk.

- Det stikker helt af nu. Jeg tror, at Plantorama i år har 130 forskellige varianter af græsser. Det er lige fra bittesmå græsser, små aks, græsser med forskellige bladfarver og så helt op til kæmpestore prydgræsser, fortæller indkøbschefen.

Frø, løg og knolde

Hos Plantorama ser de også en tendens til, at folk begynder at købe frø, løg og knolde i stedet for færdige planter. Det er en billigere måde at få mange planter i haven på.

rich-media-10
Frø, løg og knolde er på vej tilbage i haverne. Foto: Camilla Rønde / Plantorama.dk.

- Der er jo mange, der synes, det er helt fantastisk at købe en georgine i en krukke, og så i løbet af fire-fem uger, fylder den hele potten og blomstrer resten af sommeren, fortæller Morten Kappel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når planterne gror naturligt i krukken, bliver de også mere robuste sammenlignet med noget, der er nyplantet. Samtidig vil planterne også hurtigere vænne sig til klima, sted og vind, slutter han.

Bomber for biodiversitet

Se også:

Bomber for biodiversitet