Lyt til artiklen:

Ny stensamler er blevet et erhvervseventyr

00:00
Hastighed: ???x
04:31

Abonnementsartikel

- I 2021 var jeg helt overbevist om, at jeg selv kunne håndtere min vækst. Jeg skulle bare sidde og hente ordrerne hjem via Facebook og min hjemmeside. Og jeg troede, at jeg kunne eksportere uden at have forhandlere, siger den 23-årige succes-iværksætter Søren Vestergaard Kristensen fra Silkeborg

Han er nu blevet klogere. Og det er han blandt andet blevet med bistand fra det EU-finansierede Virksomhedsprogrammet, der hjælper tusinder af danske virksomheder med alt fra digitalisering over grøn omstilling til eksport.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Søren Vestergaard Kristensen har siden 2019 drevet virksomheden Stoneless, hvor han med stor succes sælger sin egen opfindelse - en automatiseret stensamler, der gør det nemmere og hurtigere for landmændene at rydde marker for sten. Og det går godt: Der er snart solgt 300 stensamlere, og omsætningen rundede i 2022 12 millioner kroner - en fordobling i forhold til 2021.

Langt de fleste stensamlere er solgt på det danske marked, hvor opfindelsen er kendt. Men Søren Vestergaard Kristensen har øjnene rettet mod vækst - og helst så meget som muligt, og så skal der eksport til. Han valgte at ansætte en salgschef, der skulle gå løs på det tyske marked. Men det slog ikke an, og derfor gik han til Virksomhedsprogrammet, der drives af erhvervshusene, for at få hjælp til strategien.

rich-media-2
Stoneless-stensamleren efterspændes en ATV og kan automatisk vriste selv store sten fri af marken. En vippearm smider stenen om på ladet, hvorfra stenene kan tippes af. Foto: Darawhan Amin.

- Jeg var sikker på, at jeg havde knækket koden til eksport, og at jeg skulle bare have lidt hjælp til at optimere mit onlinesalg til udlandet, husker Søren Vestergaard Kristensen.

Med tilskud til en rådgiver, der satte rammen for en solid eksportplan, begyndte Søren Vestergaard Kristensen at arbejde sammen med konsulenten Jesper Vestergaard Rasmussen fra JVR Consult i Struer, der har rådgivet mange virksomheder.

Eksport kræver en stor indsats

Sammen fik de styr på virksomhedens produktion, dokumentation og markedsstrategi, og desuden lagde de en ny eksportstrategi, forklarer Søren Vestergaard Kristensen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kunne se, at det danske marked ikke var mættet, så vi blev rådet til først at gå markant ind på det nationale salg. Samtidig pegede vores rådgiver på muligheden for at satse på forhandlernetværk i udlandet i stedet for onlinesalg. I dag sælger vi rigtig meget i Danmark, og vi har nu forhandlere i 10 lande og har solgt til ca. 20 lande, siger han.

Konsulent Jesper Vestergaard Rasmussen oplever, at mange virksomheder er interesseret i at eksportere.

- Men hvis man vil eksport, skal man være klar til at knokle og klar til forandringer i virksomheden. Søren Vestergaard Kristensen var med på det hele - optrådte professionelt, selvom han kun er 23 år, og var klar til at lave det om, der skulle til. Nu sidder han med store ordrer og en omsætning, der kan nå 30 millioner kroner i løbet af 2023.

Silkeborg-iværksætteren har sammenlagt fået et tilskud på ca. 100.000 kr. fra SMV:Eksport i Virksomhedsprogrammet, og han er taknemlig for hjælpen.

rich-media-4
Søren Vestergaard Kristensen har udviklet Stoneless-stensamleren, som er rygraden i hans virksomhed. I dag har han outsourcet hele produktionen og koncentrerer sig om salget. Foto: Darawhan Amin.

- Forløbet i SMV:Eksport og samarbejdet med Jesper har gjort, at jeg ser langt mere realistisk på tingene i dag. Jeg har for eksempel indset, at man ikke kan tale i telefon med kunder fra hele verden, men er nødt til at have forhandlere til at hjælpe sig, siger Søren Vestergaard Kristensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Styres fra stuelejlighed

Stoneless styres af Søren Vestergaard Kristensen fra en stuelejlighed i Silkeborg, og den voldsomme vækst har skabt flere arbejdspladser: Asger Wildenschild er ansat som salgschef, og desuden er hele produktionen af stensamlerne outsourcet til en række danske underleverandører.

Han har selv udviklet stensamleren og byggede de første 30 eksemplarer, men han har indset, at hans plads i virksomheden ikke er i produktionen, men i salget.

- Folk ser mig som en Ole Opfinder, men jeg brænder mest for forretningen, og outsourcing er godt for væksten. Med min egen leverandørkæde slipper jeg for at stå med produktionen selv og kan koncentrere mig om salget, siger han.

Med det stigende antal ordrer er der skabt op mod fem nye arbejdspladser i leverandørkæden, og står det til den 23-årige iværksætter, skal produktionen øges markant i de kommende år.
I øjeblikket kommer der forespørgsler på leverancer fra flere og flere eksportmarkeder, og flere af dem er så store, at de på kort tid kan flerdoble produktionen i Stoneless.

Og Søren Vestergaard Kristensen føler sig klar:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har produktet og leveringskæden, og efter SMV:Eksport har vi også strategien. Om tre til fem år skal mine maskiner køre over hele verden.