Lyt til artiklen:

Kogende vand og giftfrit skum slår ukrudtet ihjel

00:00
Hastighed: ???x
03:16

Abonnementsartikel

Når foråret rammer, og varmen langsomt breder sig, kommer der fuld fart på ukrudtet, som skyder op med raketfart. Selvom "vild med vilje" trender i disse dage, foretrækker de fleste alligevel at holde ukrudtet nede. Det evindelige spørgsmål er blot, hvordan man gør det mest effektivt.

Det mener man at have svaret på hos BPK Maskiner lidt uden for Aalborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Virksomheden forhandler produkter fra tyske Elmo til termisk bekæmpelse af ukrudt. Metoden benytter ingen gift og bekæmpelsesmidlet består udelukkende af kogende vand og et skum, der er fremstillet af majsolie, kokosolie og kartoffelstivelse.

rich-media-2
Blandingen trænger omtrent halvanden centimeter ned i jorden og behandlingen skal kun gentages fire gange det første år og herefter to gange. Pressefoto.

Indehaver af BPK Maskiner Bruno Pallesen tøver ikke med at kalde metoden, som markedets mest effektive.

- Egentlig kan det kogende vand i sig selv slå ukrudtet ihjel, men vandet vil lynhurtigt blive koldt. Ved først at lægge vandet ud og efterfølgende tilsætte skummet holder vi på vandets højke temperatur meget længere og forlænger derved vandets evne til at tage livet af det uønskede ukrudt, forklarer Bruno Pallesen.

Trænger længere ned

Mange steder anvender man en gasbrænder til at bekæmpe ukrudtet. Sådan en anordning svitser ukrudtet på overfladen og når cirka to millimeter ned i jorden. Hvis behandlingen skal være effektiv, skal den gentages op til ni gange om året.

Ny stensamler er blevet et erhvervseventyr

Se også:

Ny stensamler er blevet et erhvervseventyr

- Med Elmos produkter lægges det kogende vand og skummet ud på overfladen, hvor behandlingen trænger hele 1,5 centimeter ned i jorden. Behandlingen skal kun gentages fire gange det første år og herefter to gange om året, siger Bruno Pallesen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Elmos løsning er desuden over dobbelt så hurtigt til at bekæmpe ukrudtsplanterne, som hvis man udelukkende benytter varmt vand, fortæller Bruno Pallesen. På den måde sparer man energi.

Eldrevet løsning

Tyske Klement Höltken er ophavsmanden til Elmo-konceptet, som han har udviklet på siden årtusindskiftet. Løsningen benyttes i dag af kommuner, virksomheder, gartnerier, boligforeninger, lufthavne, hospitaler og andre, hvor ukrudtsbekæmpelse uden brug af gift er helt afgørende.

Løsningen fås i mange størrelser - helt fra den næsten håndholdte model over en trailermonteret til en monteret på store Unimog.

rich-media-5
I produktprogrammet er der alt fra en næsten håndholdt model til en trailermonteret - eller som her monteret på en redskabsbærer. Pressefoto.

- På den trailermonterede løsning er der installeret et oliefyr, der varmer vandet op. Først lægges vandet ud og herefter det unikke skum. Med en 26 centimeter bred udlægger og et enkelt oliefyr er det muligt at opnå en 90 meters rækkevidde, og det vil typisk være tilstrækkeligt til opgaver i eksempelvis baggårde, mindre pladser og tage. Med to eller flere oliefyr og en større udlægger er det muligt at opnå meget større rækkevidde, gør Bruno Pallesen opmærksom på.

Fire specialbyggede maskiner fejer snart ind i Terranors maskinpark

Se også:

Fire specialbyggede maskiner fejer snart ind i Terranors maskinpark

Som noget nyt kan BPK Maskiner nu levere en el-drevet løsning, som kun er et ekstra plus for miljøet. Den benzindrevne generator, der driver oliefyret til at varme vandet op, kan nu erstattes med et genopladeligt lithium-batteri, som man kender fra el-biler. Fuldt opladet har batteriet en arbejdstid på godt seks timer. Med den el-drevne løsning sparer kunden således både benzin og mindsker CO2-aftrykket. Det er desuden muligt at udskifte dieselolie til oliefyret med den miljøvenlige biodiesel og således spare endnu mere CO2.