Lyt til artiklen:

Rekord i varmepumpesalg

00:00
Hastighed: ???x
02:16

Abonnementsartikel

Salget af varmepumper voksede med hele 76 procent for luft/vand-varmepumper og 27 procent for jordvarmepumper i 2022. Det viser nye tal fra Energistyrelsen.

Samtidig blev de forskellige tilskudspuljer, der skal få husejerne til at skrotte olie- eller naturgasfyret til fordel for en varmepumpe eller fjernvarme, tømt på rekordtid. Nogle husejere var heldige at få et økonomisk tilskud, mens tusindvis måtte gå forgæves.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Varmepumpetallene sætter igen rekord, og det viser, at potentialet for at få danskerne til at skifte til grøn opvarmning af boligen langt fra er indfriet.Det er enormt glædeligt og viser, at danskerne rigtig gerne vil den grønne vej, som man fra politisk hold bare skal skubbe på, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør Tekniq Arbejdsgiverne.

Glæder sig

Arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen glæder sig af samme grund over, at et bredt flertal i Folketingetbag aftalen om inflationshjælp netop har besluttet at tilføje 200 millioner kroner ekstra til afkoblingsordningen og fjernvarmepuljen. De ekstra midler til afkoblingsordningen er også et led i SVM-regeringsgrundlagets mål om at slå en streg over udgiften til at afkoble sig fra gasnettet.

- Desværre blev både fjernvarmepuljen, bygningspuljen og afkoblingspuljen tømt på rekordtid i 2022, og når husejerne ikke kan få tilskud, bliver økonomien i at skrotte gasfyret til fordel for fjernvarme eller varmepumpe med ét dårligere. Selvom vi havde foretrukket fradrag, så er der ingen tvivl om, at politikernes nye millioner til afkoblingspuljen falder på et tørt sted, siger Troels Blicher Danielsen:

- Politikerne bør give tilskudspuljerne på området et servicetjek og få etableret nogle holdbare løsninger for danskerne. Det skal være løsninger, der sikrer en jævn fordeling af tilskud i løbet af et år, så man undgår tilskudslotteri og gør det forudsigeligt, hvad det koster at skifte til grøn opvarmning, siger Troels Blicher Danielsen.

Sidste år blev der solgt 40.033 luft/vand-varmepumper og jordvarmepumper. Til sammenligning blev der samlet set solgt 23.903 i 2021, viser Energistyrelsens statistik.