Lyt til artiklen:

Pas på stormen Otto

00:00
Hastighed: ???x
02:19

Abonnementsartikel

DMI har nu opgraderet varslet for fredagens stormvejr til en kategori 2, hvilket indebærer storm med vindstød af orkanstyrke. Stormen forventes at være kraftigst i og omkring Jammerbugten i det nordvestlige Jylland.

Derfor opfordrer forsikringsselskabet Alm. Brand nu borgere især bosiddende i dette område til at tage særlige forholdsregler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi opfordrer på det kraftigste borgere især bosiddende ud mod vestkysten, men i hele Nordjylland generelt, til at fastspænde alle løse ejendele som eventuelle havemøbler, trampoliner, grill, havelamper mv., eller endnu bedre at lukke dem ind i et skur eller lignende, hvis det er muligt. Disse genstande kan forårsage store skader såvel fysisk som materielt, hvis de flyver rundt i stormen, siegr Peter Mathisen, der er direktør for Skadeservice, Bygning & Løsøre i Alm. Brand Group.

Han opfordrer også til at sikre, at vandafløb, tagrender og kloakker er behørigt renset, idet det regnvejr, der følger i hælene på Otto, også må forventes udrette store skader - ikke mindst som følge af det rekord-våde vejr, året er begyndt med, og som betyder, at grundvandet står højt og jorden ikke er i stand til at absorbere vand i samme mængder som normalt.

Stormen ventes at have en styrke på niveau med stormen Nora, der næsten på dato ramte især det sydlige Danmark sidste år (18. februar 2022), der medførte ekstra travlhed i skadeservice og ved telefonerne.

Gode råd før stormen:

Gennemgå dit hus fra kælder til kvist. Tjek, om tagsten ligger, som de skal, og om der er revner, sprækker eller utætheder i husets tag eller mure.

Beskær træer, der står tæt på huset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sæt grill, havemøbler og krukker indenfor, eller stil dem i læ. Læg også flagstangen ned, hvis det er muligt.

Fastgør trampolinen. Fjern eventuelt dugen, og vend trampolinen på hovedet, så den ikke kan blive taget af vinden.

Tjek, at alle vinduer og døre er lukkede.

Bor I tæt på vand, og har dit hus kælder, er huset udsat for at få vand i kælderen, hvis det både regner og stormer. Så sørg for, at dine ejendele i kælderen ikke står direkte på gulvet.