Lyt til artiklen:

Ørn i næsten alle baghaver

00:00
Hastighed: ???x
02:42

Abonnementsartikel

Havørnebestanden stiger støt i Danmark, og derfor bliver det også stadig nemmere, at få øje på den imponerende rovfugl, der går under navnet 'Den flyvende dør'.

Observationer af havørn inden for det seneste år peger i retning af at næsten alle danskere i løbet af 2022 har været inden for mindre end 15 km fra en havørn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Havørnen er praktisk talt i baghaven hos alle danskere. I takt med at bestanden vokser er havørnene nu godt fordelt over hele landet, så chancerne for at se de store flyvende jægere bliver bare bedre og bedre. Kerneområderne ligger ved kysterne og store søer, så her er chancerne bedst, mens der er huller på Danmarkskortet, hvor der vil være længere mellem ørnene. For eksempel på heden i Midtjylland, siger Kim Skelmose, leder af Projekt Ørn i DOF BirdLife.

Den 26. februar øger DOF BirdLife chancerne for at danskerne kan komme til at se Nordeuropas største rovfugl med egne øjne.

DOF BirdLife inviterer til Ørnens Dag 2023, hvor dygtige ornitologer står klar ved 20 af landets bedste ørnelokaliteter for at hjælpe alle interesserede med at udpege ørnene og alle de andre fugle, der måtte komme forbi kikkerternes linser.

rich-media-2
Observationer af havørn de seneste 365 dage. Ill: DOF Wildlife.

Fantastisk ambassadør

- Havørnen er en fantastisk ambassadør for naturen og for fuglene. Den er imponerende og voldsom, men samtidig kræver den også lidt særlige hensyn. Vi skal passe på den, ligesom vi skal passe på naturen. Derfor håber vi, at rigtig mange har lyst til at kigge forbi og lære lidt mere om havørnen og alle de andre fugle, der lever i den danske natur, siger chef for Naturafdelingen i DOF BirdLife, Jacob Jensen.

Der er desværre ingen garanti for at ørnene kommer forbi netop den 26. februar, men lokaliteterne er udvalgt af erfarne fuglekiggere, der vurderer, at der er gode chancer for ørn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vinterens fugle

Og når der ikke lige er ørn på himlen, vil der være lejlighed til at stille skarpt på vinterens øvrige fugleliv, der kan byde på alt fra pibeand, hvinand, troldand, gråand og gravand til knopsvane, bramgås, canadagås, blisgås, forskellige arter af skallesluger og lappedykker, skarv, sølvmåge, svartbag, hættemåge og stormmåge til ravn og rovfugle som vandrefalk, tårnfalk, musvåge og spurvehøg.

Find det nærmeste af de 20 arrangementer på Ørnens Dag på dof.dk/ørnensdag

Det er ikke nødvendigt at tilmelde sig på forhånd, og arrangementet er åbent for alle, der har lyst til en frisk dag og en god naturoplevelse i det danske vinterlandskab.

Husk varmt tøj, gerne en kikkert, hvis du har det. Har man ikke en kikkert, så vil der være mulighed for at låne.