Lyt til artiklen:

Shetlandsponyer skal gumle sjældne blomster frem

00:00
Hastighed: ???x
02:57

Abonnementsartikel

I de gode gamle dage var slugten ved Dalsminde, som ligger seks kilometer syd for Hadsund, dækket af et sandt blomsterflor af danske arter, der fungerede som et slaraffenland for bier og sommerfugle.

I dag er det en anden historie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Slugten er, som så mange andre steder i landet, vokset til. Græsserne har presset de sjældne og sarte blomster væk, og det samme gør sig gældende for sommerfuglene.

Hesteflokke græsser i forskningens navn

Se også:

Hesteflokke græsser i forskningens navn

Men det vil Dalsminde Lodsejerforening og Mariagerfjord Kommune ændre på, skriver kommunen i en pressemeddelelse. Derfor har de hegnet området ind og sat shetlandsponyer på græs.

Her græsser de små heste året rundt, hvor de med deres vedholdende gumlen skaber lys og luft til den sjældne natur.

Robuste racer

Ifølge biolog hos Mariager Kommune Mette Vesterhaab Nielsen er det især ponyernes vintergræsning, som presser græsarterne.

- Græsset bliver stresset af dyrenes bid, men også af deres slid fra dyrenes blotte tilstedeværelse. De blomstrende og sjældne urter får dermed en reel chance for at etablere sig og trives, fortæller biolog Mette Vesterhaab Nielsen i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Af den grund satser kommunen på dyr til at græsse naturområder hele året.

Dådyr fra dyrehave i Jylland får en ny tilværelse på Sjælland

Se også:

Dådyr fra dyrehave i Jylland får en ny tilværelse på Sjælland

- Der findes flere robuste racer, heriblandt shetlandsponyer, som trives glimrende med at gå ude hele året, så længe der er mad nok, frisk vand og ly for vind og vejr. Og det er der skam, forsikrer biologen.

Tydelig oprydning

Om et par år forventer kommunen en klar forskel i blomstringen i sommerhusområdet ved Dalsminde, hvor de hilser blomsterne Blåhat, Hedelyng, Rundbælg, Blåmunke, Djævelsbid, Hunde-viol og flere andre arter velkommen.

Dalsminde Lodsejerforening ejer et større areal, der er §3 beskyttet med overdrev og mose. Udover indhegning af det beskyttede område er også et mindre krat indhegnet.

Her har foreningens dyreholder Jan Rasmussen været med til at udvikle området med de græssende shetlandsponyer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Samarbejdet viser virkeligt, hvad dyrene kan gøre for naturen, siger dyreholder Jan Rasmussen i pressemeddelelsen, som sammen med Dalsminde Lodsejerforening er meget begejstret for samarbejdet med kommunens biologer.

Bomber for biodiversitet

Se også:

Bomber for biodiversitet

- Vi kan allerede tydeligt se, hvordan dyrene har været med til at rydde op, så slugten, træer og buske kommer til sin ret og syner smukkere. Nu venter vi bare spændt på de mange blomster, bierne og sommerfuglene, slutter dyreholderen.

Flere helårsgræssende dyr

Projektet i Dalsminde vil ifølge kommunen løbe i fem år og derefter blive evalueret for at se, om projektet kræver justeringer.

I Mariagerfjord Kommune er der helårsgræssende dyr flere steder.

Det gælder strandengene nord for Als Odde, på Låenhus ved Kielstrup Sø, i fredningen ved Katbjerg Odde og i de fredede områder Hegedal og Valsgård Bæk, øst for Hobro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommunen arbejder konstant på at udvide arealer med helårsgræsning og håber, at flere områder kommer til i de kommende år, lyder det.