Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Forskere vil give p-piller til rotter
Forskere fra Københavns Universitet har fundet en måde at brygge et stof ved navn Triptolid, som hidtil kun har været mulig at opdrive i ekstremt begrænset omfang.
Den forskning gør det nu muligt at bekæmpe rotter med stoffet i stor skala - humant og bæredygtigt.
Det fungerer ved, at rotterne indtager noget sødt og fedtet stads, som rotterne elsker, hvor det aktive stof er blandt ingredienserne. Derfor er der ikke tale om egentlige p-piller, men en væske som har samme funktion.
- De bliver infertile i cirka en måned, efter de har spist det, og det får rottebestanden til at falde dramatisk, siger en af projektets forskere Johan Andersen-Ranberg i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet
Derudover er han blandt grundlæggerne af firmaet TriptoBIO, som også er en del af projektet sammen med amerikanske SenesTech.
15 gange sin vægt i guld
Stoffet Triptolid stammer fra en sjælden kinesisk plante, som går under navnet Tordengudsvin og bliver høstet af lokale samlere i bjergene.
Udover at være svær at opdrive og ustabil i levering, producerer planten, ifølge forsker Johan Andersen-Ranberg, meget lidt af det aktive stof. Det er så lidt, at stoffet i dag har en værdi i omegnen af 15 gange sin vægt i guld.
Men nu har forskerne fået gærceller til at brygge Triptolid på en måde, hvor gæret producerer stoffet langt hurtigere, mere stabilt og ikke mindst billigere.
"Forskernes teknologi gør det dermed muligt, at en alternativ rottebekæmpelse uden miljøskadelige gifte kan vinde bred udbredelse", står der i pressemeddelelsen.
For hun- og hanrotter
Der er tale om en plantebaseret rotteprævention, der bremser hun- og hanrotternes fertilitet i begrænset tid fremfor at dræbe dem.
Derfor er det ikke en egentlig gift, som skader miljøet, men et rottepræventionsmiddel, der kan blive brugt som en permanent løsning, lyder det.
- Den rottegift der bruges nu, må kun sættes ud i begrænsede perioder, fordi det er så giftigt. Det betyder, at rottebestandene vokser hurtigt, når giften er taget væk, hvilket betyder, at mere gift skal lægges ud i miljøet, siger forsker Johan Andersen-Ranberg.
Som det er i dag, er det superpotente gifte, der bliver brugt til at bekæmpe rotter. Giftene gør skade på økosystemerne og bliver nedbrudt meget langsomt. Derudover er effekten af giftene først halveret efter et år.
Det betyder, at fugle og andre ådselædere også kan få dødelige doser og tage giften med sig videre ud i naturen, når dyrene spiser en død rotte med gift i sig.
- Vi starter i USA
Gæren, forskerne har udviklet, er mulig at skalere til at producere stoffet Triptolid "i en sådan grad, at selv en global problemstilling så stor som rottebekæmpelse er realistisk at løse", lyder det.
- Vi starter i USA men er optimistiske i forhold til at få resten af verden med. Og så er der i øvrigt masser af andre perspektiver i det her stof, siger forskeren.
Firmaet TriptoBIO har for nyligt underskrevet en patentkontrakt med Københavns Universitet omkring udviklingen og salget af Triptolid fra genmodificerede gærceller.
Deres første kunde er den amerikanske virksomhed Senestech, der bekæmper rotter ved hjælp af et præventionsmiddel baseret på blandt andet Triptolid.
Rotteprævention som rottebekæmpelse bliver allerede anvendt i USA. I EU er produktet ikke godkendt.