Lyt til artiklen:

Boligejere sparer på varmen og får skimmelsvamp

00:00
Hastighed: ???x
04:06

Abonnementsartikel

Inflation og stigende energipriser presser økonomien i de danske husholdninger og får boligejerne til at skrue ned for varmen og lufte mindre ud.

Det er stik imod anbefalingerne, og i løbet af vinteren har det skabt markant flere problemer med skimmel og fugt end normalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Byggesagkyndig.nu i en pressemeddelelse, som havde 38 procent flere fugt- og skimmelopgaver i fjerde kvartal 2022 i forhold til samme periode sidste år.

De bliver først klar over det, når de får øje på det

Christian Norborg, CEO hos Byggesagkyndig.nu

Firmaet yder byggeteknisk sparring og rådgivning, herunder opgaver vedrørende køberrådgivning, byggesyn, termografering, fugtteknik, tilstandsrapporter og vedligeholdelsesplaner.

- Vi oplever, at rigtig mange gør det modsatte af, hvad de bør gøre for at holde udgifterne til opvarmning af boligen nede, siger CEO hos Byggesagkyndig.nu, Christian Norborg, i pressemeddelelsen.

- De skruer ned for varmen og lader være med at lufte ud, og det øger luftfugtigheden i huset og giver skimmelsvamp optimale vilkår for at få fodfæste og brede sig, siger han.

Energioptimering af boligen

De fleste husejere ved ikke, at det er billigere at opvarme tør luft end fugtig, og at cirka otte ud af ti skimmelopgaver kunne have været undgået ved ganske enkelt at lufte ud jævnligt, fortæller CEO'en.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tilmed er mange, som har skimmelsvamp i boligen, slet ikke klar over, at de har et problem, fordi de ikke kan lugte det, når de bor i det. De bliver først klar over det, når de får øje på det, siger han.

Hver fjerde dansker overvejer at energioptimere boligen

Se også:

Hver fjerde dansker overvejer at energioptimere boligen

I stedet for at skrue ned for varmen på grund af høje energipriser og øge risikoen for skimmelsvamp anbefaler Byggesagkyndig.nu at boligejere overvejer, hvilke muligheder der er for at energioptimere.

Potentiale for besparelser

Derfor har virksomheden lanceret Grøn vedligeholdelsesplan.

Det er et nyt koncept, hvor en byggesagkyndig gennemgår boligen, udpeger hvilke forbedringer der kan give besparelser og lægger en plan for arbejdet på boligen.

Rekord i varmepumpesalg

Se også:

Rekord i varmepumpesalg

- Der har været enormt stor interesse for at få identificeret, hvordan man kan spare penge, men også mindske CO2-aftrykket - for eksempel ved at udskifte vinduer eller øge isoleringen, fortæller CEO Christian Nordborg og uddyber:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange ældre huse har et stort uudnyttet potentiale, og for mange af vores kunder er den grønne vedligeholdelsesplan især attraktiv på grund af de store besparelser, de på lang sigt kan opnår.

Udover at se på potentialet for at energioptimere boligen lyder anbefalingen fra Byggesagkyndig.nu også, at boligejerne følger en række enkle råd til et sundere indeklima.

Tjek for skimmel

Skimmel opstår typisk langs ydervægge og særligt i hjørner og bag møbler, hvor der ikke er meget cirkulation i luften - tjek derfor her, om der er synlig skimmelsvamp.

Det er også tegn på skimmelsvamp, hvis der lugter jordslået i huset. Men lever boligejerne i det, kan det være svært at lugte - så få hjælp fra en professionel, hvis der er tvivl om det.

Luft ud

Luft ud med gennemtræk tre gange dagligt i frem til ti minutter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at skimmel kan vokse, skal luftfugtigheden være på mindst 70 procent, og hvis luftfugtigheden skal forblive nede, er det vigtigt at lufte ud - også selvom det er koldt udenfor.

Når det er meget koldt udenfor, kan der opstå lidt fugt på ruderne om morgenen. Men hvis det er hver morgen, og fugten bliver siddende hele dagen, er udluftningen sandsynligvis for dårlig.

Det er særligt vigtigt at få luftet ud i soveværelset om morgenen.

Hold temperaturen jævn

Store temperaturforskelle øger risikoen for fugtproblemer, hvilket boligejere med brændeovn skal være ekstra opmærksomme på.

Sørg for at holde cirka samme temperatur og mindst 18 grader i alle rum og undgå for eksempel et markant køligere soveværelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Begræns fugtudledningen

Et menneske udleder omtrent to liter væske dagligt. Derudover kommer der fugt fra madlavning, bad, og når tøj tørrer indenfor.

Godt at vide: Kan tøj tørre ude om vinteren?

Se også:

Godt at vide: Kan tøj tørre ude om vinteren?

Undgå derfor at tørre tøj inden døre, og luk døren til badeværelset og åbn vinduet efter et bad. Brugt i øvrigt altid emhætten, når der bliver lavet mad på komfuret og hav så vidt muligt altid låg på gryderne i samme ombæring.